Кое хранене е здравословно и как влияе то на децата ?


ВСЯКА ХАПКА Е ВАЖНА! 
От това какво, кога и по колко ядем, зависи колко здрави ще бъдем, когато пораснем. Всеки има своите любими храни от детството - супата на мама, зеленчуците на дядо и сладките на леля са неща, които помним цял живот и бихме хапнали с удоволствие по всяко време. Нашите хранителни предпочитания се оформят в детството и в повечето случаи остават за цял живот. Ето защо е важно от малки да си създадем правилни навици,
ориентирани към здравословното хранене. 

КОЕ ХРАНЕНЕ Е ЗДРАВОСЛОВНО? 
Здравословно е храненето, което е разнообразно и балансирано, включва представители от всички групи храни и осигурява основните хранителни вещества - въглехидрати, белтъци и мазнини. Те дават на децата достатъчно енергия, за да растат здрави, а след това
смело да следват мечтите си. Балансът на хранителните вещества е важен за всяка част на нашето тяло. От това какво ядем, зависи да имаме здрави кости и силни мускули, добра концентрация и спокоен сън. Говорим за меню, което е разнообразно, добре премерено и много вкусно.

ХРАНАТА Е ВАЖНА, ЗА ДА ПОРАСНЕМ ГОЛЕМИ 
В живота ни има един период, в който от малки ставаме големи. Този период на растеж трае години и тогава се нуждаем от повече енергия. А тя идва от пълноценната храна. Тийнейджърите трябва да подсилват организма си с достатъчно хранителни вещества, като например с пълноценен белтък, калций, желязо, витамини, минерали и други. Балансираното хранене в тази възраст е ключ към здравословно тегло, добро представяне в училище и развитие на индивидуалните таланти на детето. 

БРОЙ ОТ 1 ДО 4, КОГАТО ЯДЕШ! 
Има шест основни групи храни. Всеки ден трябва да ядем от четирите групи полезни храни (зърнени храни и картофи, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, храни, източници на белтък). Добре е да ограничаваме консумацията на представители от други две групи - добавени мазнини и захарни изделия. 

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ И КАРТОФИ 
Представители: 
Хляб, тестени изделия, макарони, спагети, ориз, царевица, жито, овесени ядки и картофи. 
Какво съдържат: 
Въглехидрати, растителни влакнини, белтък, витамини от "В" група, минерални вещества.
За какво ни помагат: 
Дават ни енергия, затова е необходимо да има поне по един техен пълнозърнест представител във всяко основно дневно хранене.
Важно за тях: 
Когато са пълнозърнести и съдържат по - малко сол и захар, те са по - полезни за нас. 

ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 
Представители: 
Кайсии, диня, малини, моркови, репички, домати и много други пъстроцветни техни приятели.
Какво съдържат: 
Вода, лесно усвоими въглехидрати; растителни влакнини, полезни биологично активни вещества - витамини, минерали, органични киселини и други. 
За какво ни помагат: 
Помагат ни за храносмилането, осигуряват ценни вещества за организма. 
Важно за тях: 
Разнообразни сезонни плодове и зеленчуци е необходимо да хапваме ежедневно, при всяко хранене, от колкото е възможно повече различни цветове. 

МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ 
Представители: 
Кисело и прясно мляко, млечни продукти като сирене, кашкавал, извара и други. 
Какво съдържат: 
Пълноценен белтък, лесно усвоим калций, витамини от група "В", витамин А, витамин D; богати са на мазнини. 
За какво ни помагат: 
За пълноценен растеж, за по - здрави кости и зъби и за по - добро храносмилане. 
Важно за тях: 
Всяко дете трябва да яде млечни храни поне по три пъти на ден; в прясното и киселото мляко да не се добавя захар, а сиренето предварително да се обезсолява. 

ХРАНИ, БОГАТИ НА БЕЛТЪК 
Представители: 
Месо, птици, риба, яйца, бобови храни - боб, леща, соя, нахут, грах и други, ядки.
Какво съдържат: 
Пълноценен белтък и лесно усвоимо желязо, минерални вещества, витамини от "В" група. Бобовите храни са с ценен белтъчен състав, бедни на мазнини, богати на влакнини. 
За какво ни помагат: 
Да растем здрави, за изграждане на червените кръвни телца; снабдяват ни с мазнини, полезни за мозъка и сърцето. 
Важно за тях: 
Трябва да присъстват ежедневно във всяко основно хранене. Хубаво е да се хапва месо по 2 - 3 пъти седмично, риба по 1 - 2 пъти и също толкова пъти - бобови храни; да се хапват поне по 3 - 5 яйца седмично. 

ДОБАВЕНИ МАЗНИНИ 
Представители: 
Растителни масла (слънчогледово олио, маслиново масло и други), животински мазнини (масло, мас и други). 
Какво съдържат: 
Растителни масла са богати на полезни мононенаситени и полиненаситени мастни киселини; животинските мазнини са източник на твърди наситени мастни киселини. 
За какво ни помагат: 
Доставят енергия, помагат за усвояване на важни витамини - А, D, Е и К. 
Важно за тях: 
За предпочитане са растителните пред животинските мазнини, вторите трябва да се ограничават в дневния прием. 

ЗАХАР, ЗАХАРНИ И СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ 
Представители: 
Бонбони, шоколад, торти, вафли, баклави, кексове, бисквити, локум, халва, безалкохолни напитки със захар и други. 
Какво съдържат: 
Основно захари, почти без други полезни за организма хранителни вещества. 
За какво ни помагат: 
Доставят бързо много енергия. 
Важно за тях: 
Трябва да се ограничава приемът им, тъй като честата им и/или в големи количества консумация не е полезна за зъбите и може да доведе до повишаване на теглото.