Как да сприятелим две котки
Много семейства, любители на котките, искат да имат повече от една котка в дома си. Въпреки това, сприятеляването на две котки може да отнеме доста време и изисква търпение.

Съжителството между две котки без предварителна подготовка може да предизвика големи неприятности. Внимателното планиране, обаче ще доведе до взаимно приемане и приятелство за цял
живот.

Запознайте се с 3-те най-важни съвета, които ще направят запознанството между две котки успешно.

В началото дръжте котките разделени
Изберете една стая, която да бъде само за новата ви котка. Тя трябва да разполага с котешка тоалетна, котешка храна, вода, играчки и уютно местенце за почивка и сън. Това ще осигури на котката безопасно място, за да може да свикне с новата среда. А
вие ще получите възможност да изберете точно как и кога двете котки да се срещнат.

Двете котки трябва да могат да се помиришат и да се чуват една друга. Можете да направите това, като ги храните близо до вратата на стаята.

След 2-3 дни разменете местоположението на двете котките, за да могат да свикнат с миризмите си.

Следващата стъпка, след още няколко дни, е да си поиграете с всяка една от котките близо до вратата на стаята. По този начин ще изградите положителни асоциации с аромата на другата котка.

Позволете на котките да се видят от далече
След една седмица, ако всичко върви по план, и котките ви не съскат или ръмжат една на друга, можете да опитате да ги запознаете визуално. Сложете достатъчно висока решетка на вратата, за да не може нито една от двете котки да прескочи. Добра идея е да изберете още един член от семейството, който да ви помага. Целта е да има по един човек при всяка една от котките.

Продължавайте да ги храните, да играете с тях и да им давате лакомства, докато са близо една до друга, но не ги насилвайте. Ако една от тях не иска да яде храната си близо до решетката, опитайте да я преместите купичката съвсем леко назад. Нека котките сами да определят на какво разстояние да седи храната им. Ако и двете котки се хранят спокойно, опитайте да преместите купичката малко по-близо, без да се страхувате.