Как да се сприятелим с морско свинче
Морските свинчета са изключително мили, неагресивни и забавни дребни животни, които се научават да разпознават гласа на стопаните си и се привързват силно към хората, които се грижат за тях.

Поради тази причина никак не е трудно на стопанина да се сприятели със своя домашен любимец, а пухкавият и забавен малък гризач ще превърне дори скучния и мрачен ден във весел и
забавен.

Сприятеляването с морското свинче започва с неговото опитомяване още от момента на влизането му в новия му дом. Какви трябва да са стъпките на човека и как да подходи към новата жива придобивка, за да осигури добрите отношения още от първия ден? Вижте в следващите редове какво обичат морските свинчета и как да опитомите морско свинче.

В ден първи от отглеждането на морско свинче
обикновено най-важните неща, които са необходими, са вече закупени. При внасянето на животинчето на новото място то ще бъде стресирано, защото този домашен любимец е много деликатен. Затова той трябва веднага да бъде оставен в новата му къщичка, за да се успокои и да изследва новия си дом.

Стопанинът трябва да е наясно, че морските свинчета са много плашливи, затова излишните шумове трябва да се избягват, за да не се стигне до стрес. Този домашен любимец е най-податлив на стресови ситуации. Трябва да му се говори тихо, със спокоен и равен тон, който му действа успокоително. Ласкавото отношение е бърза стъпка към сприятеляването с морското свинче.

За да се постигне приятелство с домашния любимец, той трябва да се чувства напълно спокоен в присъствието на стопанина си. Ето няколко практични съвета как да се подходи към пухкавата плашлива топчица:

- Подайте на новия ви домашен питомник моркови или ябълки и му говорете тихо и спокойно. Той ще се уплаши и ще се скрие в къщичката си, но когато се убеди, че не го заплашвате, ще вземе любимата храна за морски свинчета. Хранете го винаги от ръката си. Така ще свикне с миризмата на своя стопанин и ще започне с времето да взима смело храната от ръцете на познатите му вече хора в дома;

- Когато свинчето вече не се бои да подуши ръката на стопанина си, то може да бъде погалено леко по главата или гърба. Ако е спокойно, галете го, за да спечелите доверието му. Това е още една стъпка към опитомяването на морско свинче.

- За да се сприятелите с морското си свинче, взимайте го често на ръце. Слагайте го на коленете си и му говорете спокойно, без да правите резки движения. Ако често повтаряте името, което сте му избрали, то ще го запомни и ще реагира на него;