Аз съм твоя мелодия , ти си моя верен Орфей


Винаги съм се интересувала от истории и информация относно митовете и легендите на света . В ученическите ми години , в часовете по история , научих много интересни факти за митологията на Древна Елада ,Античен Рим и славянските народи . Интересно увлекателно и също така за общо интелектуално развитие. От хумористична глeдна точка-решавайки поредната кръстословица , ще знам коя древногръцка богиня как се казва
..)
Е, и за боговете на Олимп в Гърция историята е не по-малко интересна, за която малко хора знаят. Най- сигурния начин да се разбере манталитета и темперамента на другите народи е да се проследи връзката между културата и миналите събития.
От митовете на Древна Гърция ,може да се проследи еволюцията на съзнанието и " люлката  на Ренесанса " ,от сляпата вяра в благодатта на боговете на Олимп , до
пълната безпомощност  на същите тези богове  наравно с "простосмъртните ", пред участта и съдбата. Легендарните божества олицетворявали в съзнанията на жителите на Древна Гърция различните сили на природата . Адски ми беше интересно да прочета гръцки митове ,разказващи за приключенията и подвизите на надарени със свръхестествени сили  и мощ смелост и сръчност хора -герои. А когато в по-късните периоди на тийн- възрастта си попаднах на книга ,описваща дванадесетте подвига на Херкулес ,бях по момичешки очарована от смелостта му. 
В ума ми изплува и още един древен мит за който е и мисълта >> Любовта може да бъде спасена, ако отхвърлим познаването един с друг>> Това е смисълът на древния мит за Орфей и Евредика. Колко красиво започваше тяхната история , която ми бе една от любимите в момент, когато в мен се зараждаше едно ново и неизпитано все още чувство наречено -любов. А как точно са се запознали ,всеки вярвам е чел тяхната трогателна история. 
В Северна Гърция в Тракия живял един певец на име Орфей . Той имал чудесен дар - песните и славата му се носела из цялата земя на гърците. Заради песните се влюбила и заобичала красивата Евредика  и му станала жена.
Истинска любов, красива ,саможертвена и мъдра  ,но без щастлив край. Вечния  сюжет  Вечна любов . Вечната болка ..Никога не поглеждайте назад , вярвайте! 
Сега , пишейки тези редове и разсъждавайки над  прочетената тяхна история ,аз си мисля дали техния мит има таен смисъл в даден момент , не може да се забравя ,че древните гърци ,създавайки този мит ,са възприемали по друг начин  самото понятие-любов. Символиката на това ,което се е случило ,не е въпрос на всеки сапунен сериал  или финните духовни преживявания, ни на романтична литература като цяло. 
Всичко е свързано с любовта. Разбира се ,всичко се крепи на нея и тя е в основата на всичко. Оглеждам се наоколо , направете го и вие- цветя, пеперуди ,птици ,звезди ..нима не любовта е лежала в основата на цялото творение? 
А мисля си, ако се вземе творение ,създадено от човешка ръка-  живопис , скулптора ,поезия ,картина ,нима не самата любов е преподнесла вдъхновението? Чудя се , дали любовта е главната характеристика разделяща човека от животното ?..
Един френски философ и писател е казал :
"<<Любовта - истински Орфей ,който е издигнал човечеството от състоянието на животните">>
Преглеждайки тези съпоставки ,забелязвам колко си приличат с моята мисъл. 
Всъщност -Какво е любовта ?
Този въпрос вълнува мнозина ..но точен отговор за това не е в състояние да даде нито един човек. Защото любовта не може да се опише с думи. Тя може да се усети  и всеки чувства любовта по свой и различен от другите начин.  


                       В защита на любовта !!!

Ако устните помнят целувката, 
ръцете помнят твоите ласки .
Обичай и подари милувка 
и сладки и кратки мигове 

Ако можеш все още да мечтаеш ,
значи душата ти е още млада ,
и разбира се длъжен си да знаеш
всичко що копнях да ти кажа.

Ако сърцето не обича ,то умира ,
иначе създадено е то за живот. 
Не бързай да казваш "Край" на любовта ,
ако неспособен си ти да обичаш...