За различните деца-аутизъм и приемане


 Здравейте на всички. От много време искам да напиша точно тази тема. Сядам почвам и все нещо става. А дори си мислех, че съм я писала. Но днес искам да я напиша за да могат повече хора да я прочетат и се замислят върху реакциите си и къде остана човечността в нас. След много прочетени книги и форуми да се преборя със страховете си ще споделя част от реакциите на родители. Синът ми, които е доста едър за възрастта си и до скоро не казваше
нищо на няколко пъти беше игнориран от различни родители, които все решаваха, че нещо с него не е както трябва и едва ли не техните деца не могат да общуват с "различни деца". Много хора пък решаваха, че е много разглезен и поради тази причина са ревове те и тръшканията. Е Слава Богу преодоляхме много неща, но пък и научих много неща.
И ви моля, когато следващият път видите различно дете не мислете, че на родителя му е лесно опитайте да
откриете любов и състрадание в себе си. Няма по-лошо нещо за родител да вижда здравословен проблем в детето си. Не ги игнорирайте. Как рези деца ще се социализират ако всички ги избягвам, защото не говорят, не са социални, не играят като другите. 
Ще споделя и част от това, което съм прочела. Разбира се при всяко дете е индивидуално и различно. Децата аутисти имат проблем със създаването на приятелства с деца на тяхна възраст. Не са социални и не търсят контакт. Другият проблем е речевият. Не говорят или използват малко думи. Издават специфични звуци и е налице така наречената ехолалия. Не повтарят думи естествено. Понякога казват думи, които после никога няма да се чуят от тях. Има случаи в които деца проговарят много рано, но след това се наблюдава регрес. 
  Друго характерно за тях са специфичните движения. Вървене на пръсти например или пърхането с ръце. Въртенето на едно място. Странно тичане. Могат с часове да правят едно и също нещо, без да забелязват света около тях. Еднотипни движения. 
Относно играчките интересите са насочени към въртене на гуми или игри с очи на кукли и играчки, редене на играчки в редица. Не играят с играчките по предназначение. Имат особен интерес към пъзели. 
  Понякога се наблюдава агресия или автоагресия. Нараняват се ако се изнервят.Блъскане на главата например назад. 
   Избирателно е и храненето им. Могат да ядат едно и също нещо всеки ден. Имат предпочитания към хляб. Не опитват нова храна. 
   Препоръчително при тях е да спрат консумацията на глутен и казеин. При повечето се наблюдава проблеми в червата, а при някои и тежки метали в организма. 
Много полезно за тях е използването на рибено масло за концентрация и развитие. Много полезно е и на различни масла за успокоение например лавандула. Добре е да се дефузира стаята където спи детето. 
  Разбира се всички знаем, че е добре да се води детето на психолог, логопед, психиатър, ерготерапевт за да може да се развива и да успее да живее в нашата "нездравословна здрава" среда. 
  Успех на всички майки със различни деца, а на останалите проявявате разбиране. За съжаление никой не е застрахован. БОЖЕ помагай на децата ни.