Консумацина лютиви храни в горещините е изключително подходяща, защото така обмяната на веществата се ускорява с 20% повече, от колкото при по- студено време, чрез лютото се  подпомага охлаждането на организма и се укрепва имунната система.
Ефектьт се предизвиква от съединението капсацин. То влиза във взаимодействие с рецепторите TRPV1 в устната кухина, които пращат към мозъка сигнали за опасно повишаване на температурата.
Това светкавично включва механизмите на организма за охлаждане - потене, отделяне на сълзи и т. н 
Въпреки на пръв поглед неприятното усещане от вкуса на люто капсацинът активира отделянето на ендорфини, които има благоприятно действие върху организмът (действат обезболяващо и дават усещане за щастие) и допамин (дефицитьт му влошава съня, паметта, концентрацията,контрола на моториката). Капсацинът не влияе на вкусовите рецептори,
но намалява апетита. Изследвания с доброволци показват, че тези, които са добавяли в обедната си порция лютив сос, са консумирали с 200 калории по-малко. Не е за пренебрегване и фактьт, че в лютите чушки има голямо количество витамини А и С, които подпомагат укрепването на организма. Освен това този вид храни имат антимикробен и противовъзпалителен ефект,подобен на ибупрофена. Лютите храни, използвани през горещото време, по правилният начин, са успешно борещи се с теглото, същевременно с това помагат цялостното укрепване на организма.
Вижте десет топпричини, заради които можете спокойно да хапвате пикантна храна и да се радвате на добро здраве.
1.Помага да загубите тегло. Лютивите чушки съдържат капсаицин, който ускорява метаболизма и кара тялото ни да гори повече калории, при това по-бързо. Това вещество повишава телесната температура и сърдечната честота. Хората, които ядат лютива храна, по-рядко имат наднормено тегло, сравнено с другите.
2.Полезно е за сърцето. Според новаторски проучвания лютото е полезно за сърцето. Консумацията на пикантни храни се асоциира с ниски нива на лошия холестерол и засилен имунитет към възпалителни заболявания. Последните се смятат за рисков фактор за сърцето. Учените привеждат като аргумент, че в регионите, където националната кухня е по-пикантна, процентът на засегнатите от инфаркт и инсулт е по-нисък.
3.Подобрява циркулацията. Лютивите храни осигуряват по-добра циркулация на кръвта в организма и по-ниско кръвно налягане. Особено полезни за сърдечносъдовата система са лютите чушки, които имат в състава си и високи дози витамини А и С, които заздравяват стените на съдовете.
4.Против рак. Много проучвания сочат, че редовната консумация на чили и къри понижава риска от раково заболяване. В някои от проучванията се съобщава за потискане на растежа на раковите клетки от капсаицина. В страните, където обичайно храната е богата на капсаицин, случаите на онкологични заболявания са по-малко, сравнено със средностатистическите данни. Примери за това за Мексико и Индия, където хората заболяват по-рядко от рак.
5. Подобряват храносмилането. Лютивата храна увеличава кръвотока към стомаха, което прави храносмилането по-добро. Освен това капсаицинът убива бактерията, причиняваща язва на стомаха – H. Pylori. Съответно лютото е добра превенция срещу язва, което е в разрез със съществуващата теория за лечение на заболяването.
6. Артрит. Американски изследователи докладват, че консумацията на люто води до облекчение на артритните болки. Някои от веществата в лютите чушки имат противовъзпалително действие, което допълнително помага при това заболяване.
7. Настинка и грип. Капсаицинът ни кара да се потим повече, което облекчава тялото ни, когато сме болни. Освен това помага за отваряне на назалните синуси (отпушва носа).
8.Помага при безсъние. Любителите на лютива храна заспиват по-бързо и по-лесно според австралийско проучване. Те се събуждат по-лесно, стават по-бързо от леглото и са по-енергични през деня.
9.Подобрява настоението. Лютите чушки покачват нивата на ендорфин и серотонин – хормоните, които потискат болката и отговарят за доброто настроение. Според смели учени можем дори да преборим леки форми на депресия с повечко люто.
10.Подобрява дишането, помага при кашлица. Лютото действа като отхрачващо средство и се смята, че може да се отрази благоприятно на хора с астма, хроничен бронхит, емфизем, синузит и други респираторни заболявания.
Въпреки всички посочени ползи, консумирайте люто с мярка, особено ако имате много деликатен стомах или сте много чувствителни към люта храна.