Копривата - чудотворната билка


Копривата е многогодишно тревисто растение, покрито с власинки, които предизвикват парене при допир. Богата е на витамини А, В, С, D, E и К.

12pt;"> Най-ценно е съдържанието на желязо. Действа благотворно върху общото състояние на организма, при различни болести, използва се 
34); font-size: 12pt;">често 
в кулинарията и с козметични цели. Всички части на тази прекрасна билка са годни за консумация.

Коприва притежава множество лечебни качества засилва имунната система, бори вирусните заболявания и намалява нивата на кръвната захар. Има кръвоспиращо, антианемичнотонизиращо, противовъзпалително,диуретично и смекчаващо действие. Предпазва от чернодробни, артритни, ревматични, белодробни и бъбречни заболявания. Помага при лечение на анемия, синузит, астмаязва, алергии, бактериални инфекции.

Копривата има много благоприятно действие върху косата при проблеми с пърхот, косопад и прекомерно омазняване. За блясък и плътност се прави запарка от листата и с нея се изплаква косата след всяко измиване. Запарката може да се използва и като лосион за мазна кожа.

Билката има специфичен и много приятен вкус. От нея се приготвят най-разични и разнообразни ястия. Може да се приема и под формата на чай.

Може да се съхранява по няколко начина, за да разполагаме с чудотворната билка през цялата година. Единият начин е да се замрази във фризер, като преди това се бланшира и подсушава. Другият начин е да се стерилизира в буркани. А третият начин е изсушаването. При него копривата не трябва да се измива предварително и да се суши на пряка слънчева светлина, а на сянка. Съхранява се на тъмно и хладно място в стъклени буркани или картонени кутии.