Попчета и миди по бургаски


Попчета по бургаски 

Време:90 мин/ порции : 4

600гр попчета

font-size:="" medium;"="">3 скилидки чесън

1 ч.л черен пипер

1 ч.л босилек

1 ч.л кимион

times="" new="" roman";="" font-size:="" medium;"="">1 лимон

Почистената и измита риба се посолява .

Подправките се смесват със счукания чесън ,лимоновия сок и малко сол.

С тази смес се намазват рибите и се остават да престоят за около 1 час.

След това попчетата се овалват в брашно и се изпържват. Нареждат се и се аранжират в подходящ със със гарнитура по желание или сезонна салата.


Миди с ориз по бургаски

Време:40мин / порции:4

1,5 пресни черни миди с черупките 1 1/2 ч.ч ориз 1 глава кромид лук 2 моркова 2 белени домата олио червен и черен пипер сол 1/2 връзка магданоз

Почистете мидите с четка от полепналите по тях водорасли и песъчинки. Лукът и морковите нарежете на ситно и задушете в загрята мазнина. Прибавят се ориза и червеният пипер и всичко се залива с 4ч.ч вода . След като течността заври , се пускат и мидите . Ястието се посолява , подправя се с черен и червен пипер добавят се нарязаните домати и се оставя да ври. Готово е когато мидите са отворени и пълни с добре сварения ориз. Поръсва се с нарязан магданоз.