Една сомалийка разказва


Едно от любимите ми занимания е четенето на книга. 
Винаги в свободното си време слагам очилата, отварям някое четиво и се принасям в различни светове.
Наскоро прочетох една книга, чиято авторка е сомалийка от номадски произход.
style="text-align: justify;">Бях слабо казано потресена от разказа на тази жена, която не се притеснява да говори пред света за зверствата и издивателствата над нея. 
Когато е била около 5 годишна Уейърис Дайри (авторката на книгата) е била обрязана.
Да, този варварски ритуал съществува. Днес, в 21-ви век в една забравена от Бога част на света има майки, които
доброволно и по свое вътрешно убеждение желаят дъщерите им да бъдат обрязани.
Така наречената „манипулация” се извършва в изключително нехигиенични условия. За зверската процедура се използват бръснарски ножчета, ножици и дори зъби.
След обрязването момиченцето се изолира и се оставя на произвола на съдбата, докато „прескочи трапа”. Около 20 процента от децата въобще не оцеляват. Останалите никога повече не могат да бъдат пълноценни жени - както психически, така и физически. 
Няма да описвам в подробности цялата процедура, но ще кажа, че в голяма част от африканските държави това е нещо съвсем нормално.
Нормално, хора! 
Това е зверство, което майките вършат с децата си по свое усмотрение, вярвайки, че така правят всички жени по света и следвайки традициите.
Уейърис Дайри е имала късмет да попадне в Англия и да разбере, че животът в цивилизованите държави е много, много по-добър от този в африканските племена. Днес писателката е посланик на ООН и всеячески се опитва да предпази момичетата от ужаса, който самата тя е изживяла.