11 ХРАНИ, КОИТО ОКАЗВАТ СТРАНЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ МОЗЪКА ВИ




Белият ориз съдържа бързи въглехидрати, които помагат на глюкозните молекули да навлязат бързо в кръвта. След консумирането на бял ориз нивото на кръвната захар скача драстично, което може да окаже отрицателен ефект върху мозъка и нервната система. Пуканките съдържат протеини, фосфор, желязо, силиций и магнезий, които помагат на нервната система да функционира правилно. А витамин В ни помага в борба с
депресията и стреса. Рибата тон съдържа много живак, а прекомерното количество живак в тялото може да доведе до проблеми с паметта. Рибата съдържа и полихлориран бифенил – синтетичен химикал, който оказва влияние върху хормоните и нарушава функцията на нервната система. Свинската мас съдържа рядка арахидонова киселина. Тя може да бъде открита в тъканите и е незаменим помощник за поддържане на нормалните мозъчни функции. Тази киселина помага и
при алцхаймер. Черният шоколад съдържа флавоноиди, които активизират мозъчните клетки. Тази любима наша храна разширява кръвоносните съдове, стимулира мозъчната функция и снабдява мозъка с кислород. Твърдото сирене съдържа тирамин, който се отделя при разграждането на протеина. Тираминът може да повиши кръвното налягане и да предизвика мигрена. Печените картофи са богати на калий, глюкоза, витамин В и аминокиселини, които подобряват кръвоснабдяването на мозъка, което пък увеличава притока на кислород и затова мозъкът получава цялата му необходима енергия. Фасулът съдържа танинова киселина. Ако прекалите с тази киселина, тялото ви ще изпита затруднение при разграждането на някои минерали като желязото. Това може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на мозъка. Куркуминът, който е основната съставка на кърито, съдържа много антиоксиданти и забавя стареенето на мозъка. Антиоксидантите поддържат доброто състояние на когнитивните функции, които обикновено се влошават с възрастта. Шафранът съдържа много минерали, витамин В и витамин С. Това подпомага работата на мозъка и дори облекчава някои заболявания. Канелата активизира мозъка, защото съдържа тези изключително важни съставки: цинамилов алкохол и цинамалдехид. Дори самата миризма на канела ни помага да решаваме задачи, които изискват повишено внимание, визуална памет и бързи реакции. Явно тайната за бързото писане на всички домашни е млякото с канела.