Интерсесни факти


Понякога, без да искаме, докато пътуваме, се превръщаме в Индиана Джоунсовци - обикаляме от древен храм на древен храм, слушаме екскурзоводите и археолозите и си представяме какви ли тайнствени ритуали са се извършвали в

този кладенец, на онзи олтар, по онези стълби… Гьобекли тепе е място, което предизвиква точно такива мисли. Смятан от изследователите за най-древният мегалитен храм в света, турският Гьобекли тепе е на най-малко 12 000 години.

14px;">Когато го откриват през 60-те години на миналия век, учените нямат представа на какво са попаднали. Предполагали, че на хълма-шкембе (Гьобекли тепе се превежда приблизително така) има останки от византийско гробище. И както много често се случва в археологията, добре, че се намесил един овчар. Той поразкопал и открил колона с изображения на странни животни на нея. Това се случва в средата на 90-те години и тогава започват сериозни разкопки.

Ако можехте да полетите над Гьобекли тепе, щяхте ясно да видите серията от двайсетина концентрични окръжности, оформящи светилището на върха на хълма. И това е едва около 5% от всичко, тъй като се предполага, че само толкова е проучено досега.

Археолозите смятат, че тези светилища от каменната ера са едни от първите, които роднините на Фред Флинтстоун са изградили за ритуали и молитви към своите божества. Светилището се състои от серия от “храмове”, или най-близкото до храмове от онези времена, всеки с две големи колони в центъра си и обграден от стени и още колони. Всички колони са с формата на буквата Т и символизират човешки тела. По тях има изрисувани човешки крайници, животни и абстрактни символи, като някои разказват цели истории. 3D хищници от единия край на колоните преследват своите жертви, изсечени в другия - жерави, диви патици, лисици, глигани…