Изграждане на открит грил в двора


Да имаш открит грил в собствения си двор е като да удариш с един куршум два заека. На първо място това е възможността да си правиш пикник на свой терен през топлите летни дни, а от друга страна можеш да го използваш и за отопление през по-хладните дни на годината. Всички сме съгласни, че вкусът на опеченото на скара месо е отличен, а и приготвянето му е бързо и лесно и в

случай, че решите да поканите гости, това е най-хубавото меню.

На пазара се предлагат много готови видове външни скари, но цените им са доста „солени” за обикновения човек. Ето защо решихме да Ви бъдем полезни и да се опитаме да Ви обясним как сами да изградите такова барбекю в двора си. За да създадете един такъв грил не са нужни кой знае какви умения в

строителството. С една опростена конструкция ще може да се справи дори и начинаещ в строителните работи.

 В самото начало трябва да изберете най-подходящото за целта място в двора си. Имайте предвид всички мерки за пожарна безопасност - наоколо да няма лесно запалими предмети и течности и да е на достатъчно разстояние от основните сгради. Добре е да бъде в близост до външния кът за хранене. Комин въобще не ви е нужен – все пак ароматът на току-що изпечено месо е много приятен и отваря апетита още повече.

Формата, цветът и големината на грила са въпрос на личен избор. Съобразете се размерът да е достатъчен, за да побере количеството храна, което бихте приготвили за семейството и гостите си. Не избирайте прекалено сложни за изграждане форми, защото рискувате да не се справите. Една класическа правоъгълна открита камина ще Ви върши идеална работа, а направата й е лесна като детска игра.Снабдете се с качествени решетки и огнеупорни тухли, за да Ви служи дълги години барбекюто. За зидането на тухлите е най-добре да се използва огнеупорно лепило, но можете да използвате и гъст хоросан.

Очертайте мястото на конструкцията и разпределете първия слой тухли, за да видите как ще изглежда. Най-добре е да използвате цели тухли, за да не се налага да ги режете  на половина. Полагайте бавно ред по ред тухли, без да бързате, като изчаквате достатъчно време между отделните редове, за да „дръпне” сместа за лепене. Редете тухлите на шахматен принцип. Задължително ползвайте нивелир при зидането, за да направите права конструкцията. Обирайте излезлия хоросан между тухлите, за да получите естетичен външен вид.

Височината, на която ще бъде самата скара също е въпрос на личен избор, но е хубаво да не се навеждате всеки път, когато трябва да сложите или да вземете нещо. Най-подходящо е да бъде на височината на кръста. По избор можете да поставите една, две или повече решетки. По принцип е удобно да са поне две, за да можете да печете разделно месото от зеленчуците например.

След като Вашето външно барбекю е готово, не Ви остава нищо друго освен да се обадите на приятелите си и да полеете новата придобивка подобаващо с добра порция печено на жар месо и червено вино. Наздраве!