Как се почиства хладилник


Хладилникът е неотменна част от съвременното домакинство от 1

background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">884 г. година, когато Джейкъб
Пъркинс от Великобритания го изобретява. Той се нарежда на първите места в класацията за най-важни изобретения на нашето съвремие. Тези уреди са незаменими в живота ни и дотолкова сме свикнали с тях, че не можем да си представим да ги няма. В ежедневието всеки човек отваря хладилника средно десетина пъти на ден.

Нужно е да знаем, че хладилниците се делят на битови и промишлени в зависимост от обема  и функциите си, както и че за тяхното функциониране са нужни фреон, амоняк, хелий или въглероден диоксид.

Но освен тези малко технически познания е необходимо да знаем и как да поддържаме нашия хладилник, така че той да ни служи дълги години. В този ред на мисли на първо място се нарежда грижата за чистотата на уреда вън и вътре. Тук сме Ви подготвили няколко полезни съвета и идеи как да чистите основно и периодично Вашия хладилник.

Основното почистване трябва да се извършва поне веднъж на два месеца. При него е нужно изцяло да извадите съдържанието на уреда, започвайки отгоре надолу. Ако хладилникът Ви е от по-новите модели, няма да се налага предварително да го размразявате, но ако е необходимо, първо започнете с размразяване. Размразяването се прави винаги на изключен от тока уред. Предвидете си кърпи и съд за стичащата се вода. Никога не стържете с остри предмети вътрешността на камерата и на самия хладилник, защото рискувате да го повредите. Когато е напълно размразен и празен, свалете всички подвижни вътрешни елементи от него като рафтове, пластмасови тавички, формите за лед и кутиите за съхранение на плодове и зеленчуци. Задължително измийте всичко старателно с гореща вода и силен почистващ препарат, който да отстрани всички мазни, лепкави и зацапани остатъци по тях.

Следва почистване на вътрешните стени. За тях използвайте напоена гъба с вода, в която сте разтворили сода за хляб. Вода с оцет също върши много добра работа. И при двата метода едновременно ще почистите, дезинфекцирате и ще премахнете застоялата миризма, без да повредите повърхността му. Накрая минете всичко с чиста вода, за да изплакнете остатъците от содата и го подсушете с чиста кърпа.

После избършете с лек сапунен разтвор и трите външни стени на хладилника, без да мокрите задната част. Отново е нужно накрая да завършите с чиста вода и да подсушите старателно всичко.

На пазара има и специални препарати за почистване на хладилник, които се ползват както за вътрешността, така и за външните части. Те са под формата на спрей. Хладилникът трябва да бъде празен, за да го почистите отвътре. След като напръскате старателно всички повърхности, просто избършете със суха кърпа. Изплакване не е нужно.

Сега вече можете да върнете всички рафтове вътре и да започнете наново да подреждате съдържанието му. Не забравяйте да избърсвате с леко навлажнена кърпа всяка консерва или буркан, които слагате вътре. Подреждайте нещата по височина, като най-високите и най-наскоро закупените са най-навътре. Бутилките със сосове поставете на среден рафт, за да са винаги под ръка.

За да се предпазите в бъдеще от поява на неприятна миризма в хладилника, можете да поставите в него отворено пакетче със сода за хляб или да се снабдите със специален дезодорант за хладилници. Тези дезодоранти се продават в големите супермаркети. В повечето случаи са на основата на активен въглен, който има способността да поглъща неприятните миризми. Подменя се периодично, щом действието му намалее.

Ако не искате да правите това почистване твърде често, е добре на всеки две седмици да освежавате вън и да почиствате вътре някои от елементите му с кърпа напоена с малко вода, в която е разтворен оцет. Така няма да позволите да се зацапа драстично Вашия уред. Все пак да не забравяме, че колкото по–редовно се грижим за нещо, толкова по-добре ще изглежда то, а в този случай така ще удължим и живота на хладилника си.