Любопитни факти за черно море


1. Черно море е почти четири пъти колкото площта на България
2. Заобиколено е от шест държави
3. Безкислородна вода на дълбочина над  200 метра. Горният и долният слой никога не се смесват заради голямото количество на сероводород в долния слой. Тази вода учените наричат аноксична. Повече от 90% от водата в Черно море е аноксична
4. Мястото, където е акостирал Ноевият ковчег. По непотвърдени данни се смята, че след
потопа Ноевият ковчег е излязъл на суша, която е брегът а Черно море. 
5. Най-негостоприемното море в света. Донякъде оттам идва и името му. В старите писания има изключително много разкази за корабокрушения в морето.
6. Смята се, че смъртта живее на дъното му заради многото корабокрушения ставали в морето през вековете.
7. Нивото на водата винаги остава едно и също защото няма никакви приливи и
отливи. 
8. Най- сладката вода от всички морета. Това е така поради обилния приток на речни води в басейна на Черно море. На дъното "тече" подводна река идваща от Мраморно море. Тази река си има всичко което има една река: завои, водопади и т.н.. Ако беше река на сушата щеше да е шестата по пълноводие в света.
9. През месец Август може да се наблюдава как морето "свети" заради фосфорециращо водорасло, което живее в него
10. Планините около Черно море непрекъснато се извисяват над него, което означава, че Черно море расте по площ. То става по-голямо с около 25 см на всеки 100 години.
11. Черно море си има празник и той е на 31 октомври.
Надявам се статията да ви е била полезна и всеки един от нас да е научил поне малко интересни факто за нашето прекрасно море, което  е едно райско кътче и дестинация на хиляди туристи от цял свят.