6 вида рибки, които не искате в аквариума си1. Хипостомус
Макар и често срещани, тези рибки нямат място в домашния аквариум. Нищо неподозиращият неопитен акварист ще закупи мъничката рибка само за да разбере, че след време тя достига над 45 сантиметра дължина. Освен това при добра грижа продължителността на живота им е 30 години. Оказва се по-лесно да се грижите за водораслите, отколкото за рибката, която се храни с тях.
Ако нямате аквариум със солиден размер, насочете се към обикновения анцеструс, който е сходен вид с по-малки размери.

2. Арована
Тези изумителни същества успяват да ни вдъхнат усещане за праисторическите времена. Те растат бързо, агресивни са и обичат самотата. Макар да има няколко вида Арована, нито един от тях не е подходящ за обикновения акварист – изисква се огромен
аквариум и богата храна. Сребристата Арована, отглеждана от специализирани акваристи, достига размери от 89 сантиметра. Подобна риба би причинила катастрофа в обикновения аквариум.
3. Паку
С мъжествения си вид тази рибка хваща окото. Тя има сходство с пираните, но вместо остри зъби притежава подобни на човешките. Не се заблуждавайте от нежната конституция на животното в зоомагазина – в природата те достигат близо метър дължина и да тежат около 25 килограма. Между мощните челюсти на тези всеядни ще попадне всяка по-малка риба, а с размерите си те са напълно способни да счупят стените на аквариума. Ако все пак не можете да се откажете от идеята за мощно изглеждащ воден обитател, обмислете опцията да закупите Цихлида.

4. Червеноопашат сом
Нека си признаем – сомовете са изключително сладки и са любимец на публиката. Те успяват да съчетаят грациозност, сила и пъргавост в идеални пропорции. Уви, червеноопашатият сом има склонността да достига завидни размери бързо и да се храни със съквартирантите си.

5. Сребърна акула
Званието „акула“ звучи привлекателно за всеки нов акварист, но всъщност сребърната акула спада към рода на лещанките. Освен че възрастните са с големи размери (около 40 сантиметра), те изискват съжителство с поне два броя себеподобни – което включва в сметката един огромен аквариум, способен да помести три 40-сантиметрови животни.

6. Пангасиус
Още един вид риба, която се асоциира с акулите, но няма нищо общо с тях. Рибата достига над 1 метър и тегло от 45 килограма при оптимални условия. Често е обект на риболов.