Любимите храни, които всъщност са токсични


В днешно време всеки търси нещо истинско. Когато отиваме на пазар, винаги гледаме етикета, купуваме най-скъпото, уж най-доброто. Но дали наистина е така?

0px; font-size: 15px; vertical-align: baseline; margin-right: 0px; margin-bottom: 25px; margin-left: 0px; padding: 0px; line-height: 24px; color: rgb(0, 0, 0);">Понякога се оказва, че и в най-обикновения продукт има много токсини. Дали са сложени изкуствено, дали са там по естествен начин, попаднали от странични продукти.

margin-right: 0px; margin-bottom: 25px; margin-left: 0px; padding: 0px; line-height: 24px; color: rgb(0, 0, 0);">Това не е важно, важното е, че те са там и това никак не е здравословно. За някои от тях може би мислите, че са полезни и здравословни, но това никак не е така.

Вижте кои са те:

1. Ориз


Вярвате ли? Всъщност би трябвало, защото в него има доста токсични химикали. Както в белия, така и в кафявия ориз се открива наличието на арсен. А пък той от своя страна е силен канцероген. Той е изключително вреден за деца, тъй като прекомерната употреба може да доведе до бъдещи здравословни проблеми. 

Питате ли се откъде попада арсенът? Ами много просто - оризът се отглежда във вода, а пък тя е богат източник на токсини. Ако искате да се храните здравословно, то намалете количеството ориз или го заменете с други продукти. Такива са киноата, овесът, пшеницата и просото. Когато готвите с ориз, винаги го премивайте по няколко пъти. Така ще отстраните възможно най-голямо количество от арсена.

2. Боя за храна


Когато готвите, винаги искате да бъде различно, да бъде красиво. За тази цел най-често се използват различни бои, с които да направите ястието пъстро и красиво за очите. Но давате ли си сметка за вредите, които може да си нанесете? Червената боя например се смята за причинител на тумори и е много вредна за щитовидната жлеза. 

Жълтата пък може да предизвика голяма хиперактивност при децата, а това от своя страна да доведе до доста проблеми с поведението. Ако искате да избегнете тези рискове, недейте да използвате оцветители. Избягвайте глазури, когато правите сладкиши или пък използвайте боя, направена изцяло от хранителни продукти.

3. Зърнени култури, които съдържат ГМО


Проблемът тук е, че за отглеждането на такива продукти се използват страшно много пестициди. Такива продукти са брашното, различни видове миксове за кексове и всички царевични продукти. Първоначалната идея за ГМО е да се произвеждат култури, по-устойчиви на болести. Но всъщност пестицидите, които се използват, не позволяват това. Затова внимателно четете етикета и не купувайте продукти, съдържащи ГМО.

4. Консерва с риба тон


Тя е богат източник на живак, който може да срине имунната ви система. А всички знаем, че без имунна система, ние сме като магнит за бактериите и вирусите. Затова заменете рибата тон със скариди и сьомга.

5. Храна в консерва


Във вътрешната страна на консервите се влага химично съединение, наречено Бисфенол. Това е вещество, което може да предизвика редица здравословни проблеми като диабет, рак и др. Поставено върху консервата, то попива и в самата храна, която е в нея. За това винаги купувайте храни и продукти в буркан.

6. Полуготови храни


Много често в забързаното ежедневие прибягваме до разтворима супа или спагети. Понякога те могат да бъдат доста вкусни, но в никакъв случай не са безопасни. Всичките стиропорени кутии, в които се съхраняват, съдържат полистирол. Това е съединение, което е на петролна основа и е много токсично. То реагира с врящата вода и става още по-токсично и вредно. За това избягвайте и стиропорените чаши за кафе и чай.

7. Пластмасови кутии


Те се правят от много химикали, които са изключително канцерогенни. За това винаги купувайте прясна храна или такава, която се съхранява в стъклени съдове.

8. Пуканки за микровълнова


Това е идеалното хапване, когато искате да гледате филм или да угодите на детето. Това обаче е много вредно. В изработката на пликовете се съдържат вещества, които отделят голямо количество химикали при нагряване. Това може да доведе до редица заболявания. Нагрявайки плика, той отделя голямо количество от тези вещества и те веднага полепват по пуканките. Най-хубаво е да си купите царевица за пуканки и да си ги направите сами на котлона.