Сапун от кърма


Ако имате замразена кърма, която не сте успели да дадете на дето си навреме (до 6месеца на -18градуса), то ви предлагам и едно друго добро приложение. Например кърмата ви може да намери приложение или като добавена
към ваната на детето или пък като сапун, вместо в канала на банята.
Той е много полезен за кожата както за вас така и за вече порасналото ви дете, заради прекрасните си свойства.
color="#333333" face="Tahoma, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif">Такъв сапун можете да си спретнете сами в домашни условия с няколко лесни стъпки описани по-долу :)

Ето какво ще ти е нужно:
1 чаша кърма
2 чаши растително масло (зехтин, какаово, ленено, бадемово масло и всякакво друго, а може и смес от различни видове; етерични масла за аромат също може да сложиш.)
¼ чаша суха натриева основа (NaOH)
¼ чаша вода

NaOH може да ти звучи страховито, но всеки сапун се прави с натриева или калиева основа. Стига да спазиш съотношението, основата няма да присъства в крайния продукт и той ще бъде неутрален. Суха натриева основа на люспи може да се купи в специализирани магазини за химически реактиви.

Необходим ти е още НЕметален съд за забъркване на сместа, както и НЕметални формички, в които да я изсипеш, за да се оформят сапунчетата. Може да използваш пластмасовите “легенчета” от опаковки за бисквити, детски формички за пясък и каквото друго се сетиш.

Начин на приготвяне:
Мазнината се загрява до 46-47°C. В стъклена мерителна чаша люспите NaOH се прибавят към водата (не водата към люспите). Когато разтворът достигне 46-47°C, се прибавя към мазнината. Бъркай до консистенция на крем – приблизително 45 до 60 мин. Изсипи във формичките, които могат да бъдат предварително намазнени или покрити отвътре с неметално фолио или хартия за печене, за да се извадят после по-лесно готовите сапунчета. Нека престоят във формичките 2-3 дни.След това се изваждат и сапунът се оставя да “зрее” 4-5 седмици, докато стане неутрален.

Приятно “готвене” :)