За по-чисто Черно море! Сърфисти с кауза търсят своите доброволци


Почистването ще се осъществи за втора поредна година. Датите не са случайни. 16 юни е Международният ден на сърфа. Организатори на инициативата са морските любители от сърф училище "Акаша" Илияна Стоилова и Йоан Колев, които

символично са озаглавили събитието "Сърф MARмалад".

Основната им идея е много добре подплатена с прилежащи активности. В ядрото на това събитие е почистването на замърсените плажове и води на Черно море, а тази година в частност

Приморско.Всеки доброволец може да се включи в акцията тази събота и неделя. Целта да се измие морето и плажът от мръсотията, оставена от хората, няма да е единственото занимание. В духа на празника на сърфистите програмата ще започне със SUP йога сесия, ще има безплатни уроци по сърф, а като изненада ни обещават документалния филм „Зелените герои на Джеки Чан", продукция на National Geographic. 

Нашумелите в арт и урбанистичните среди с провокативните си инсталации Destructive Creation ще измайсторят нов шедьовър със събраните по време на акцията боклуци.Във връзка с Черноморието ни, неговото опазване и встъпващото в сила лято в медиите миналата седмица се появи новината, че България е в топ 15 в света по малък брой удавяния. Това е още една положителна новина, която би трябвало да ни стимулира да се гордеем, че имаме море и хора, грижещи се за нашия комфорт по време на почивката ни, като морските спасители на човешки животи и морските спасители-сърфистите, които просто искат по-чисто море, нищо повече.

Сборен пункт за всички доброволци този уикенд ще бъде плаж ‚Перла“, при сърф училище "Акаша, откъдето до устието на река Ропотамо се стига за 30 мин общо с автомобил и пеша.