Злънца, пълни с енергия


Почти половината от всички земеделски площи на планетата са засети с житни култури (най-вече с пшеница и с царевица).

Именно благодарение на енергията от въглехидратите в тях човечеството е оцеляло през вековете. Неоспорим факт, който не може да бъде заличен от тенденции в храненето, диетолози и честите дискусии относно качеснвото на зърнените храни и реалната им необходимост за нашия организъм. Може би вече сте
прочели някъде, че зърнените храни са виновни и за затлъстяването, че повишават киселинността в организма или че са вредни за здравето.
Въпреки тези твърдения те оглавяват списъка с най-значимите за човека храни и са най-важната земеделска култура. Богати на въглехидрати, протеини, минерали, витамини и фибри, пълнозърнестите храни осигуряват на нашия организъм допълнителни източници на
енергия. 
Въпреки че расте на площи нуждаещи се от напояване, оризът може да вирее почти навсякъде, тъй като има различни и не толкова взискателни сортове. Тази зърнена култура е основната храна за по-голямата част от населението на света, включителнж и за нацията, отличаваща се с най-голяма продължителност на живот - Японците.
В 100г ориз се съдържат 370 калории. Тази негова висока енергийна стойност се комбинира изклйчително добре с друго свойство - лесната смилаемост и усвояване в организма ни. За това оризът се използва и за въстановяване при хора със заболявания на стомаха и червата.

Внимавайте какво ядете и се интересувайте, какво съдържат храните които приевате в организма си, понякога това може много да ви помогне. Всеки тип болест или алергия може да бъде преудоляна с приема на съответни храни. А ще разберете кои от тях са нужни на вас само ако се поинтересувате и прочетете за храните.

Надявам се статията да ви е била полезна! 
Благодаря за вниманието!