Истината за Тутанкамон


Мнозина вярват и имат различни теорий за това как е загинал Египетският Фараон Тутанкамон.  Истината може да бъде само една. Нека разгледаме възможните варианти, също и факти за него. 
 Факт е, че има много теорий за името на Тутанкамон. Той е наричан с няколко различни имена, ето ги и тях: 
Небхеперура, Тутанхамун (Прочитът Тутанхамун е приет за правилен в египтологията) и също Тутанкатен. 
Той е
египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. За съжаление той не е успял да доживее старините си, което е било доста често срещано в тогавашното време, починал още като юноша. Бил е последният наследник на могъщата си фамилия, която е управлявала Египер векове наред. 
Тутанкамон се възкача на престола още на осемгодишна възраст и губи животът си на 19 (деветнадесет) години. Причината за смъртта му до ден днешен е
неясна, някои учени смятат, че е починал от силен удар по тила, гангрена на левия крак съчетана с усложнения от малария, други казват, че починал от зъб, трети при битка и т.н. Така нареченото "Проклятие на Фараона" се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, който е финансирал експедицията за гробницата на Тутанкамон открита през 1922г. открита в Долината на царете от английският археолог Хауърд Картът . Според слуховете "Смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на Фараона." 
На 24 септември 2007г. става ясно, че група египетски археолози, ръководени от Захи Хауас, са открили осем кошници с палмови плодове на 3000 години в съкровищницата на от гробницата. По традиция тези плодове се предлагат на погребения.  Също така са открити двадесет глинени гърнета, запечатани с официалният печат на фараона. На 4 ноември 2007г. За пръв път мумията на Тутанкамон е изложена без съркофаг в неговата гробница край Луксор. 

Надявам се, че тази статия Ви е харесала и Ви е била послезна за обогатяване на знанията Ви. 
 Статията е писана възоснова на бележките на: 
Петър А. Клайтън 
Сергей Игнатов 
Фрайл Бой Кинг 
Диджитал Египт фор Юнивърситс.