"Случаят Джем" - Вера Мутафчиева


Както и казаха всички хора, които ме видяха да чета тази книга- прекрасна е, наистина! 
Самата книга е комбинация от повече от един жанр и не
очаквайте от нея само сухата историческа материя. Това беше една от изненадите за мен- дълбочината, до която се стигаше и разсъжденията, които се виждаха измежду страниците. Освен това, самата композиция беше нещо, което не бях срещала до сега, където и да било. Историята беше разказана от толкова много гледни точки и все пак нито веднъж не бях объркана. Всеки един от разказвачите беше истински и различен, което е другата причина да харесвам
романа- героите. Всички са психологизирани, което вероятно е любимата ми част. Харесах как успява да ги представи толкова истински, силни, мислещи. 

Единственият ми проблем може би беше със стила,но това може да си очаква от исторически роман.
"Случаят Джем" успя да ме накара да се замисля, да се разчувствам, да заобичам , да науча и всичко това само в 400 страници.Това е една от онези странни книги, които едновременно не изобилстват от действие, а в същото време поддържат интереса ти. Не мога да кажа,че съм очарована, наистина очаквах малко повече,но все пак ми хареса, затова и давам средна оценка. Не занм дали скоро ще посегна отново към Вера Мутафчиева,но след време-защо не?
Хареса ми,че книгата е смесица между история и психология и показва чисто човешки чувства, а също и колко опасна може да бъде наивността. Джем и Саади живеят в техен собствен свят, който, както става ясно,няма нищо общо с реалността. Тяхната наивност, на Саади до един момент ,а на Джем до момента,в който престава да му пука, води до тъжният им край. Всъщност беше ми мъчно за Саади, в крайна сметка не заслужаваше да си отиде по такъв абсурден начин след години вярна служба на една легенда,превърнала се в плужек.
Интересен беше контрастът между борбата на всички европейски сили да имат влияние над Джем и неговия непукизъм, а може би в началото е било просто сляпа вяра в доброто,което така и не идва...