Любов и хормони от психодиагностиката


Влюбените мислят един за друг повече от четири часа на ден. Изследвания в университета Пиза, показва че кръвните проби  показват много по-ниски стойности на невротрансмитера серотонин. Същото се наблюдава при хората, страдащи от натрапчиви мисли.
Когато човек се влюби, вeнтралната тегментална зона в мозъка залива опашатото ядро с допамин, а то на свой ред сигнализира за още. Колкото повече допамин, толкова по-екзалтиран е
влюбеният. Същата система се активира, когато човек приема кокаин. Когато гледаме новата си любов, нервните механизми, които отговарят за социалните преценки, не работят. Антидепресантите пречат на роматничната любов, защото повишават нивата на серотонин. По-високите нива на серотонин стабилизират емоциите и притъпяват напратпчивите мисли за любимия
обект.
По-склонни сме да се влюбим, когато срещнем бъдещия си партньор в опасна ситуация, например на клатещ се мост, отколкото да речем в офиса.
Изследвания потвърждават, че рискът „тайната любов” да бъде разкрита засилва романтичните чувства на двамата партньори. Причината: засилените стойности на фенилетиламин – вещество, което се отделя в рисковани и опасни ситуации. То е в по-големи количества при влюбване и... шизофрения. Когато сме влюбени, в тялото ни се регистрират високи нива на допамин и норепинефрин. Отчаянието от несподелената любов е свързано с рязко спадане в нивата на допамин. Прозаични решения за увеличаването му са: слънчевата светлина, физическите упражнения и усмивките. Любовта боли. Изследване, проведено със студенти, които наскоро са били отхвърлени от любимия си човек, потвърждават това. Когато гледат снимка на бившия си партньор, при тях се активират същите центрове, които регистрират физическа болка. Влюбените мъже показват повече активност във визуалната част на мозъка, а жените – в тази, която отговаря за паметта. Учените предполагат, че подсъзнателно мъжът преценява жената визуално, за да разбере дали може да ражда деца, а жената помни тези елементи от поведението на мъжа, които показват дали е добър снабдител. Жените често се чувстват обичани, когато говорят лице в лице с партньора си. Мъжете усещат емоционална близост, когато работят, играят или седят един до друг с половинката си. Един от най-силните предвестници на любовта е близостта. Физическата близост води до по-силна емоция и не е необичайно човек да се влюби в някой, с когото работи в една стая. От друга страна е доказано, че в определен период от детството момчетата и момичетата, които живеят в тясна близост, губят способността да се влюбват един в друг. Вероятно еволюционната причина е да се предотврати смесването на гени с близки родственици. Според учените простото взиране в очите на другия е силна предпоставка за влюбване. В един експеримент непознати от двата пола били поставени заедно в стая за 90 минути, където да разговарят за лични подробности и след това да се взират в очите на другия, без да си говорят. Много от тях изпитват дълбоко привличане един към друг, а двама се женят след шест месеца.
Любовта наистина е като внезапен удар.
Оказва се, че отнема една пета от секундата на химическите вещества, които предизвикват еуфория, за да започнат да действат на мозъка, когато погледнете някой специален. Това е един от резултатите на ново изследване, което се фокусира на невронаучното обяснение за любовта и механизмите при нея. Учените, водени от д-р Стефани Ортиг, са извършили серия от мозъчни сканирания на хора в любовни състояния и са открили още, че при тях се активират 12 различни области от мозъка. Когато гледате някого, в когото сте влюбени, тези области отделят коктейл от невротрансмитери, включително окситоцин, допамин, вазопресин и адреналин. Мозъкът получава подобен удар от химически вещества, както когато е подложен на въздействието от наркотика кокаин. Изследването установи, че страстната любов активира тези области от мозъка, които са свързани с наградния механизъм  - в края на краищата явно трябва да бъдем мотивирани  за да преодолеем всички препятствия, които могат да се изправят на пътя на любовта.
Страстната любов също ни кара да се замислим за образа на нашето тяло и как изглеждаме социално на другия човек. Тя също така потиска активността в областите на мозъка, свръзани с тъга, страх и тревожност. Изследването установи, че страстната любов активира тези области от мозъка, които са свързани с наградния механизъм  - в края на краищата явно трябва да бъдем мотивирани  за да преодолеем всички препятствия, които могат да се изправят на пътя на любовта.