Знаете ли какво съсипва човешки живот?!


Знаете ли..?
Аз знам. Знам много добре какво те тласка към грешни решения. Решения, които след себе си водят до пълен обрат в добре наредения човешки живот.
Липса на самочувствие. Винаги ми е липсвало. Още от малко дете... при мен причината беше в излишните килограми, вашата причина може да бъде, че сте прекалено слаби, на трети причината може да е носенето на очила... Причини много да си различен. А децата са жестоки, виждат
света през очите на родителите си, а родителите рядко възпитават разбрани и толерантни деца. Жалко, но факт! От крехка възраст различните хора са подложени на натиск, защото не се вписват в обществените норми. И знаете ли до какво води всичко това?!
Аз знам.
Имах честта да науча.
С липсата на самоувереност никога не можеш да избираш. Чакаш да изберат теб. Ти не решаваш кои ще са ти приятели, в моят случай не можеш
да избереш какво да облечеш (не всичко ти става или ти стои добре), не можеш да решаваш какво ще ядеш (вечно си на някакъв хранителен режим), нито пък можеш да решаваш с кого да си във връзка. Смачкан си! Трябва да чакаш някой да избере теб. Нямаш огромен избор, затова се обвързваш с първия срещнат - ей така - защото те е страх от самотата, за да не те изолират още повече, за да не започнат да си мислят, че имаш някакъв проблем или просто защото накрая искаш да се чувстваш значим за някого, да се чувстваш желан и красив.
Често тази връзка не е мечтаната любов, защото както казах изборът не е голям и за различните като нас все им остава втората цедка.
Грешно взети решения, само защото поначало сме грешно скроени, водят до още повече грешки...
Връзка с някакъв си нескопосан тип, който нито ти е на нивото, нито ти отива, нито го обичаш, нито пък го бива... Но нали е липса на самочувствие и е единственият мъж, който е решил да бъде с теб, търпиш и приемаш всичко, защото видиш ли 'нямаш избор'.
После брак, дете, неразбирателство, агресия, насилие, нещастие... Всичко от липса на самочувствие. В броени случаи се стига да самоосъзнаване, но в повечето и краят е трагичен като самото начало. Живот изхарчен като ценна банкнота по евтина китайска стока. Несполучлива покупка - съсипан живот!
Животът ни е ценен, въпреки трудностите, различията, тревогите, отчаянието. Веднъж ни се дава и гордо, с високо вдигната глава трябва да се изживее!
Казвам го на всички млади момичета - Елате на себе си! И без друго няма при кого друг да отидете. 
Обичайте първо себе си! Никой друг няма да е толкова искрен! Не позволявайте да ви унижават - самоизтъквайте недостатъците си и ги иронизирайте! Но не позволявайте на друг да прави това. 
Приемете се каквито сте - нещо може да ви куца, но за сметка на това в 100 неща да сте спец!
И не на последно място - слушайте повече майките си! Тези жени са дали на пауза техният живот, за да създадът вашия. Не ги карайте да страдат, като позволявате на други да ви отнемат щастието.
Бъдете благодарни за всичко, което имате - някой, някъде се моли да е на ваше място.