Връзката между разстройствата на храненето и балета... или как изкуството, което обичаш те убива...


Връзката между разстройствата на храненето и балета... или как изкуството, което обичаш те убива

18442698-scale-ballet-shoes

Съществуват професии, които са рисков фактор за развитие на хранителни разстройства при хора, които се занимават

професионално, а понякога дори и любителски с тях. Те са по- предразположени за появата на нарушение в храненето, отколкото другите хора… Едно от тези занимания е балета, както и смело мога да кажа, и всеки танцьор, занимаващ се професионално със своя стил на танцуване. Красотата на художествената гимнастика или на балета е магнетична, завладяваща и безспорна. Но, често ние любителите, не си задаваме въпроса какво стои зад тази омайваща красота
и на каква цена ние можем да й се насладим? Едва ли всеки път, когато отидем да гледаме „Лебедово езеро“, “Жизел“ , “Лешникотрошачката“ или съпреживяваме с гордост и вълнение поредния успех на „златните момичета“, си даваме сметка колко сълзи, кръв и пот стоят зад успехите... и колко много тайни и съкровени кътчета на душата им са скрити за света...

ballerina

Има стотици причини, поради които професионалистите от тези сфери могат да развият хранителни разстройства, но може да бъде направено достатъчно, за да се попречи на един гимнастик или танцьор да попадне в матрицата на глада. Но днес ще говоря предимно за връзката между балета и разстройствата на храненето.
Една от основните причини за развитието на дадено нарушение в храненето е, че много често танцьорите робуват на стигмата или се чувстват принудени да се придържат към стереотипа на “перфектната балерина”.

Ballet-Eating-Disorders

Направило ми е впечатление, когато отида на балет, танцьорите са станали болезнено тънки… И още по- страшно е, че зрителите на това изкуство, очакват да гледат “тънки танци” и всяко нещо, което е отдалечено от “общоприетите” схващания, които отдавна са се превърнали в норма и цел, са подложени на критика. Естествено тези танцьори биха могли да бъдат със здравословно тегло, но те ще бъдат, разбира се, подложени на сравнение с онези, които са болезнено слаби.

Woman dieting

Дори и за прекалено слабите танцьори, показването на телата им пред хилядната публика може да бъде плашещо. Телата им са отворени за контрол и често са принудени да постигнат “съвършенството” , за да не се окажат обект на критиката от страна на публиката. Този стремеж за съвършенство обаче е доста подхлъзващ и може да се засили, който, от една страна, ще доведе до хранително разстройство, а от друга, ще подари “съвършен” танц на публиката. Много често обаче, за да запазят опасно ниското си тегло, танцьорите са принудени да прибягват до анорексични или буимични поведения.
Да разгледаме танца по двойки, по- известен в балетния свят, като “Па-дьо-дьо”. В това свое партньорство, балетистът често вдига балерината в определена поза, правят красиви поддръжки. Само тази област на балета може да бъде причина за самосъзнание, което от своя страна може да доведе до разстройство на храненето. Балетът трябва да изглежда без усилие, мъжът трябва да вдигне жената с лекота. Това изискване кара жената да запази теглото си минимално.
Балерините прекарват часове пред огледалата, разглеждайки своите тела, за да ги опознаят. Това до някъде е добре, защото могат да станат наистина добри танцьори и да достигнат едно техническо и артистично съвършенство, но тук се крие реална заплаха това съвършенство да прерасне към телесно, а то от своя страна да предизвика нарушение в храненето.
Така огледалото за танцьора се превръща от приятел във враг.

Anorexic Woman Seeing Overweight Woman in Mirror

За повечето танцьори пътят им към хранителното разстройство започва много по- рано, преди да стигнат до голямата сцена – в балетната школа, в балетното училище. Танцьорите, които са приети в школите и академиите, които ги подготвят за професионални танцьори, често са перфекционисти, качество, което е добре познато сред пациентите с хранителни разстройства.
Едно американско проучване показва, че рискът от хранително разстройство при танцьорите „е три пъти по-висок спрямо тези, които не се занимават с това изкуство ”. Проучването показва, че това предполага изострянето на психологическия натиск върху артистите.

Skinny-ballerina-1

Няма вълшебно хапче за справяне с хранително разстройство, но начини има. При професионалните атлети и танцьори има някои особености, които трябва да се вземат предвид и за които трябва да се внимава. Ето и някои от тях:

Това са само малка част от особеностите, на които е необходимо да се обърне внимание при нарушенията на храненето при танцьорите и елитните спортисти.

explore2

Анорексия и булимия сред спортистите носят, освен типичните и някои допълнителни рискове като увеличаване риска от травми, чести инфекциозни заболявания, трудно зарастване на рани, ниско съдържания на хемоглобин в кръвта, ниска честота на сърдечните съкращения, както и слабост и нисък мускулен тонус… При тях по- често се среща и намаляването на плътността на костите, а това води до повишен риск от счупвания. Комбинацията от всички медицински усложнения, вследствие на заболяването, стресът и огромното натоварване, увеличава неумоверно риска от летален изход .

Непрофесионалните танцьори и спортисти също попадат в тази рискова група, особено ако са амбициозни и имат склонност към перфекционизъм. Те се възхищават на по-успелите от тях в тяхната сфера, стремят се да приличат на тях, да ги достигнат.., имат ги за ролеви модел, което може да доведе до много нездравословни поведения.

drawn-ballerina-cool-511975-9210656

Разбира се, че нарушенията в храненето са сериозен проблем, който не се среща само и единствено при танцьори и спортисти. Всеки човек може да отключи подобно заболяване, независимо от пол, раса, етнос, религия, телосложение и т.н. Ранното разпознаване и ранната превенция са от значение, защото с прогресирането на хранителното разстройство се увеличава и смъртността..., а никой не е застрахован от сблъсъка си с него.

Автор: Катерина Чобанова