Разликата между егоизъм и егоцентризъм


Реших да напиша тази статия, защото в последно време недоумявам, защо по-голяма част от популацията на човешкото население на Земята, не е в състояние да направи това разграничение между егоизъм и егоцентризъм. Масово се употребява термина егоизъм и понякога съвсем не в правилния контекст. А като, че ли термина егоцентризъм, някак си не може да се пречупи през анатомичния човешки орган - език и да си намери предназначението на правилното място.
Толкова е просто, а именно: Егоизъм - тогава, когато мислим и се стермим към собственото благополучие, но и проявяваме емпатия, т.е. "Аз искам да съм добре, но и този до мен, ближния, искам и той да е добре". Обичаме себе си, но и осъзнаваме, че този до нас и той обича себе си и да проявим уважение и разбиране и към неговите искания. Това е значението на термина егоизъм и ето защо, аз лично смятам, че няма нищо лошо в това качество - егоизъм,
защото то показва, че една личност е достигнала степен на личностното си развитие, която вече я отличава със зрялост и мъдрост. Децата до седем годишна възраст не притежават все още това качество, т.е. децата до седем годишна възраст се отличават с егоцентризъм. Те не могат да разберат, защо родителите им не искат да им купят скъпата играчка, не могат да осъзнаят, че има по-важни и жизнено необходими неща, за които трябва да се дадат пари. Затова, често сме виждали тръшкащи се и ревящи до припадък деца, когато родителите им откажат да изпълнят тяхното искане.Но това разбира се е нормално, защото те са егоцентристи (нормално поведение за деца до седем годишна възраст). Друг е въпроса, когато зрели уж на години хора, проявяват това бих казала отрицателно качество - егоцентризъм. Обикновено те не се интересуват от околните и са готови на всяка цена да постигнат целта си, дори и тази цена да е потъпкването на достойнството и правата на околните.