Кой беше истинският Свети Валентин?


Имало е многобройни Св. Валентин, но истинският е средновековен поет, който първоначално установява романтичната традиция на празника.

На 14 февруари, когато споделяме шоколадови бонбони, специални вечери или картички с нашите близки, го правим в името на Свети Валентин. Но кой е този светец на романтиката?
Потърсете в интернет и ще намерите много истории за него - или за тях. Един Свети Валентин е бил римски
свещеник, който е извършвал тайни сватби срещу волята на властите през третия век. Затворен в дома на благородник, той изцелил сляпата му дъщеря, така накарал цялото домакинство да се обърне към християнството и да запечата съдбата му. Преди да бъде измъчван и обезглавен на 14 февруари, той изпраща на момичето бележка с надпис „Вашият Валентин“.
Според някои свидетели друг светец на име Валентин през същия период е епископ на Терни.
Той също е признат за виновен за тайни сватби и е осъден на смърт чрез обезглавяване на 14 февруари.

За съжаление, за всеки, който се надяваше на подредена, романтична предистория на празника, учените, които са изучавали неговия произход, казват, че има много малка истина в това. Всъщност Денят на Свети Валентин се свързва с любовта в края на Средновековието, благодарение на английския поет Джефри Чосър.
"Двете истории, за които всички говорят, епископът и свещеникът, те са толкова сходни, че ме кара да съм подозрителен", казва Брус Форбс, професор по религиозни науки в колеж на Morningside в Айова.
Свети Валентин, който според някои източници всъщност са два различни исторически героя, за които се казва, че са излекували едно дете, докато са били затворени и екзекутирани чрез обезглавяване.