Детеро със силна воля


Като педагог обичам да чета специализирана литература. Но когато станеш родител разбираш че няма значение колко книги си прочел, какво образование имаш и какво кариерно развитие.
Но защо някои деца, особенно тези със силна воля, се държат толкова предизвикателно? Един от най-простоте отговори е, че това е в следствие от възхищението, което и момчетата, и момичетата изпитват към силата и смелостта. Понякога те не се покоряват на своите
родители именно за да изпитат решителността на тези, които са отговорни за тях. Защо? Защото се интересуват живо от въпроса "кой е най-силен и издръжлив". 
Когато един родител откаже да приеме явното предизвикателство на своето дете, нещо се променя в техните взаимоотношения. Детето започва да се отнася с неуважение към майка си и баща си - то смята, че те не заслужават неговата преданост. И по-важното е, че започва да се чуди
защо го оставят да върши такива пакости, ако наистина го обичат. Основният парадокс на детството е, че децата искат да бъдат ръководени от своите родители, но държат майките и бащите им да сонизвоюват правото да ги ръководят.