Чужбина или родината - дилемата


Много от нас,  които им е идвало на ум за чужбина се чудят къде ще бъде по-добре , тук или някъде по света ? 
И двете си имат и плюсове и минуси , но дали в България минусите не станаха повече ? Всеки ходил в чужбина или живеещ още там знае , че не е толкова лесно колкото изглежда. Тъй като много хора , които не са излизали зад граница , си мислят , че да си в чужбина е едва ли не , да си като в рая , а парите "падат от дърветата"
! Е и там си има трудности и изобщо не са малко . Първоначално ти си един чужд човек  сред скептично настроени хора към теб , особено ако кажеш , че си българин! Защо това е така ? Повечето чужденци си мислят , че българин означава , мургав човек , който краде и прави проблеми ! Много жалко нали ! Същото време в България положението изобщо не е розово , повечето новини ,които се чуват са за убийства катастрофи , кражби... Това в чужбина
също го има , но в много по-малки количества ! Като цяло единственото ни Европейско са цените ( нали искаме да станем европейци) , а всичко останало ни е под критерия за добър живот ... Ниски заплати и пенсии , нисък стандарт на живот , вредни храни , а за образованието да не говорим ! 
Но тези, които наистина са готови да се издигат и да стават по- добри , ще го направят навсякъде ! Дали в чужбина или нашата родина . Запомнете , колкото и да е трудно , винаги има начин , стига да има желание ! 
Познавам хора реализирали се в чужбината и живеят щастливо , имащи семейство и кариера . Познавам също и хора в България издигнали се над клоаката на държавата и също имащи много добър живот . Вярно , коствало им е много труд и усилия , но не са се отказали! 
Така, че където и да изберете да живеете , знайте едно -нито в чужбина гледаш през розови очила , нито пък трябва да се предаваш , можеш да опиташ да направиш България едно по- добро място за живот ! Ти си една капка в морето , която може да бъде от значение за спасяването на родината !