Лесно ли е да си ученик?


Никак не е лесно да си ученик през 21век. От теб има много очаквания още от 7клас, предполага се,  че трябва да имаш някаква идея какво искаш да правиш с живота си, за да знаеш дали искаш да си в езикова или професионална гимназия. Деца на 12-13 годишна възраст едва ли знаят какво искат, а и да са искали нещо след месец вече ще са си променили мнението поне три пъти. След това идва ужаса от 8 до 12 клас. Започва натякването, че ако не
изкараш достатъчно високи оценки по всички предмети няма никой да ни вземе на работа и едва ли не ще станем клошари. Разбира се ако имаш отличен успех можеш да си извоюваш и стипендия, единственото лошо е, че в повечето училища те са мижави.
 На много хора им се струва, че ученическите години са най-лесни и приятни. Аз като ученичка смятам, че не са чак толкова приятни. В момента съм 12клас и се усещам притисната от времето, от
учители и родители, от обществото, че трябва да знам какво точно трябва да уча, след това и какво да работя. Нима възрастните са забравили какво е да си на 18 години, повечето още не знаят на кой свят се намират.
Айде някой няма веднага да започват висше след като завършат, ти биха започнали работа. На повечето места се търсят тъкмо такива  хора - млади, свежи и амбицирани, но тогава защо искат от нас да имаме стаж от 2-3години. Не можеш да имаш хем млад екип, хем и опитен. 
Хората са останали с лошото впечатление, че тийнейджърите само се мотаят по моловете, напиват се, друсат се и въобще не мислят за образованието си и общата си култура. Всъщност има адски много такива, които са много трудолюбиви, амбициозни и искат да направят нещо смислено с живота си, за да могат да се гордеят с това, което са. 
Може много хора да сметнат, че това което съм казала не е голяма работа и е нормално. Обаче всеки възприема заобикалящата го среда по различен начин и това е моят поглед над нещата.