Човек колкото и добре да живее – се жени


Сватба, брак, семеен живот. Колко много вицове се изписаха по тези теми. Една от любимите ми фрази по този повод е “Човек колкото и добре да живее – се жени”. В тази връзка, преди да започна с размислите си върху това, какво е да

бъдеш съпруга, бих искала да си поговорим за това какво е бракът.

Мили хора, бракът е

усещане. Той не е нито подписът, нито сватбата, нито ежедневието ви. Бракът е усещане. Затова, ако не се чувствате като семейство с човека до вас преди да сключите брак, едва ли един подпис ще промени нещо. С бракът нищо не се променя.

Не живеем в онези времена, в които като се ожениш и не можеш да се разведеш, за да говорим, че животът свършва с брака. Много хора са на принципа “проба-грешка” и няма нищо лошо в това да си тръгнеш, когато усетиш, че мястото ти не е до този човек. Преди да се ожените, обаче, моля ви изяснете си тези две неща: след сватбата нещата няма непременно да се променят към нещо по-хубаво, нито непременно ще се променят към нещо по-лошо. Това дали връзката ви ще срещне трудности, дали ще се обичате все толкова силно, по-силно или пък въобще няма да се обичате, не се определя от това дали ще сключите брак или не – всичко зависи от вас, двамата.