Бракът не е подписите, не е сватбата. Бракът е усещане


Сватба, брак, семеен живот. Колко много вицове се изписаха по тези теми. Една от любимите ми фрази по този повод е “Човек колкото и добре да живее – се жени”. В тази връзка, преди да започна с размислите си върху това какво е да

бъдеш съпруга, бих искала да си поговорим за това какво е бракът.

Мили хора, бракът е

усещане. Той не е нито подписът, нито сватбата, нито ежедневието ви. Бракът е усещане. Затова, ако не се чувствате като семейство с човека до вас преди да сключите брак, едва ли един подпис ще промени нещо. С бракът нищо не се променя.

Не живеем в онези времена, в които като се ожениш и не можеш да се разведеш, за да говорим, че животът свършва с брака. Много хора са на принципа “проба-грешка” и няма нищо лошо в това да си тръгнеш, когато усетиш, че мястото ти не е до този човек. Преди да се ожените, обаче, моля ви изяснете си тези две неща: след сватбата нещата няма непременно да се променят към нещо по-хубаво, нито непременно ще се променят към нещо по-лошо. Това дали връзката ви ще срещне трудности, дали ще се обичате все толкова силно, по-силно или пък въобще няма да се обичате, не се определя от това дали ще сключите брак или не – всичко зависи от вас, двамата.

Не знам защо хората толкова се плашат от брака. Подписите, които слагате на един лист хартия са чисто и просто, за да може пред законите, пред обществото да бъдете признати за семейство, но като се подпишете няма да се почувствате семейство, ако не сте се усещали по този начин преди да хванете химикала.

Усещането за семейство за всекиго е различно. За мен? За мен това е усещането на пълнота, на единство, усещането да искам да остана дори и в трудните ни моменти. Това е онова хубаво чувство да знаеш, че няма нужда да премисляш думите или действията си – правиш това, което искаш, казваш това, което мислиш. Понякога това не е правилно, обаче знаеш, че това е ок, защото човекът до теб ще те разбере. Да сме семейство означава да не трябва да се преструвам, че съм добре, когато не съм, защото знам, че дори и да се опитам да го скрия, той го усеща. Освен това е много хубаво да можеш да отключиш лудата си страна без да се притесняваш, че човекът до теб ще те гледа с неодобрение, просто защото и той е малко луд. . . всъщност два пъти по-луд от теб.

В този смисъл, изяснете си за вас какво е усещането за семейство. Не сключвайте брак само защото искате да промените нещо във връзката, защото бракът не променя нищо, ако вие не се промените. И моля ви, не избягвайте да сключвате брак, само защото ви е страх, че така нещата ще се променят и “недай си Боже ще се разделите”, защото това няма да се случи заради сключения брак. Това може да се случи само заради самите вас. В крайна сметка един лист хартия не променя нищо. Ако беше така, хартията щеше да е най-скъпият и най-търсен артикул. Обаче не е. Защото промяната за всичко идва от промяната в нас.