Природа или пластмаса


Природа или пластмаса. Ще започна с малко суха статистика има над 10 000 вида пластмаса. Само ние в ежедневието си използваме постоянно.-пием кафето си в пластмасова чаша, пазаруваме с полиетиленови найлонки, носим дрехи от изкуствени влакна като например найлон. Само около 5 % от пластмасата, която и,з ползваме се рециклира.
Европа е втора в света по производство. Произвежда се близо 50 млн. тона годишно, от които 40 %
са за Найлонови торбички. Най-често срещаните пластмаси по крайбрежието са :цигари, пластмасови бутилки, хранителни опаковки, корда. Разграждането е много относително, зависи от вида и околната среда. Но варира от 5 до 600 години. Почти всяко произведено парче пластмаса съществува и днес. Счита се, че 10 % от смъртността при морските  бозайници е от пластмаса. У
new="" roman",="" serif;"="">чени от Лондон официално предупредиха бременните жени да избягват консумацията на храни и напитки в пластмасови опаковки Оказва се тя е вреди не само на околната среда, но и на здравето ни. Шансът да погълнем пластмаса с рибата, която ядем е 60 %. 
Какво можем да направим. Като начало можем да събираме  боклука си разделно, да използваме хартиени чаши за кафе, като ходим до магазина да вземем в себе си чанта от плат или хартиен плик. Да ограничим използването на пластмасови бутилки. Не изглежда трудно, а ако всеки един от нас го направи ще променим бъдещето си.Нека възпитаме в това и нашите деца. Следващото поколение може би ще донесе промяната. Нека пазим планетата си, защото ни е само тя.