За взаимоотношенията с хората или още казано кога да казваш "да" и "не"


Колко бързо можем да получим желаното, зависи от взаимоотношенията ни с хората, от умението ни да взаимодействаме и да стигаме до разбирателство. Да прокарваме мостове и да обичаме. От това зависят и нашия душевен комфорт и усещането, че сме обичани.
Като за начало трябва мислено да благодарим на всички, които са ни обидили, защото благодарение на тях сме разбрали какво не искаме в живота си. Понякога силната болка е най- доброто
лекарство и най- добрият помощник.
Ако си свикнал да се подчиняваш, ако не можеш да заявиш желанията си, ако не умееш да отказваш, разбирайки в същото време, че просто те експлоатират - знай, че Вселената те обича и чрез всички тези хора, създаващи ти неприяности, иска да се научиш да казваш "не". 
Не бива да крещиш, да обиждаш и да спориш, а да се научиш просто и с достойнство да казваш "не" на оня, който ти причинява
болка. И да правиш това, което смяташ за нужно. Позицията на жертва не помага никому. Тя предполага, че нямаме избор и сме принудени да действаме в рамките на измислени от някого правила. Много е важно да се отбележи, че на нас никой не може да ни налага такива! 
Има го и момента, че ако възприемаш хората, които срещаш по пътя си, като преграда и се мъчиш да им се противопоставяш, то няма да постигнеш абсолютно нищо. Няма как само с едно весло, лодката ти да се движи в правилната посока. В някои случаи една напрегната ситуация би могла да те тласне към промени, а в други - да те тласне към необмислени постъпки.
Най- важното във взаимоотношението между хората и възникването на ситуации от всякакво естество, е умението да застанем отстрани и да си зададем въпроса " Как тази ситуация може да ми помогне?" , и след това ясно да заявим желанието си.