Българският Индиана Джоунс


Никола Делирадев е български пътешественик, изследовател и ловец със забележителна съдба. Подвизите си е описал в

книгата "Последният лов на слонове".  Никола Делирадев е убил повече от 100 слона, безброй леопарди, хипопотами, щрауси, лъвове, газели, антилопи и редки птици. 

text-align: justify; text-indent: 27pt; background: rgb(250, 250, 250);">Роден е през 1881 г. в Панагюрище в рода на Делирадеви, от който произлиза и известния български писател, общественик и революционер Павел Делирадев. 

Двадесет и четири годишен заминава за Африка. Отначало отсяда в Египет, след което отсяда в Етиопия и там остава да живее близо 55 години. За известно време работи към руската легация в Адис Абеба. Бил е представител на различни фирми, надзирател, управител на провинция Абигар. След време организира собствено стопанство, занимава се с отводняване на блата и строителство на канали. Спечелва си уважението на двамата етиопски владетели Менелик II и Хайле Селасие, но никога не приема предлаганото му от тях етиопски поданство.

Малко преди смъртта си, уморен от странствания, се завръща в родината със съпругата си, латвийка по произход. Дарява ловните си трофеи и етнографски материали на природонаучните музеи в родния си град и в София.

Умира на 15.06.1961 година в София, само ден преди да е навършил 80 години.