Панетоне в машината за хляб
Панетоне в машината за хляб


Това е поредната италиянска рецепта,отново от списъка "любими" рецепта 

необходими продукти за закваската:
150гр.брашно
20гр.мая
60млл.вода60млл.прясно мляко

за тестото:
4 яйца
130гр.захар
100гр. меко масло
1 ванилия
кора от 1 лимон
кората на 1 портокал
1 капсула есенция ром
390
гр.брашно
300гр.кандирани цитрусови кори или нарязани сушени плодове
50гр.стафиди

приготване на закваската:

Водата и млякото се затоплят да се държи пръста вътре и да не пари,в неа се разтваря маята,добавя се брашно и се самесва малка топка тесто.Слага се на топло да втаса,в подмазнена купа покрита с найлоново фолио,,докато удвои обема си.
 за
тестото:
Разбиват се яйцата и захарта,заедно с есенциите.Брашното се пресява.
В контейнера на машината за тесто се сагат яйцата,втасалата закваска,настърганите кори от лимон и портокал и брашното.Меси се.
Останалото брашно се слага на части докато се меси тестото.Трябва да се получи по-меко тесто от това за козунаци.
Бъркалките трябва да мажат по дъното и да образуват диря.Маслото също се слага на части,като се изреждат брашно с масло.
Меси за около 15 мин.Тестото трябва да е еластично,като се откъсне топче тесто и се разтегне между пръстите да не се къса.Машината се изключва и тестото почива в нея 3мин.
Прибавят се сушените плодове и се пуска машината за кратко колкото да се смесят с тестото.
Прехвъпля се в намъзнена купа да втаса,да удвои обема си отнема около 2 часа.
За печене се използват специялни форми за панетоне,но аз нямам и ползвах празна кутия от маслини цтава също и по-дълбока тенджера.
Дъното и стените се намазняват и се покриват с хартия за печене,като на стените трябва да излиза навън.
Тестото внимателно се поставя в съда ,за да не спадне.Тестото втасва за трети път.
Прави се прорез отгоре на кръст с остър нож,маже се с белтък и се поръсва с филирани бадеми.
Пече се на 180градуса в предварително загрята фурна до готовност,проверява се с дървен шиш.Ако отгоре се е зачервил а отвътре все още не готов се покрива с алиминиево фолио и печенето продължава до суха клечка.
Съда с панетонето изстива в съда в който се е пекъл.
Изважда се и се оставя да се охлади напълно върху решетка.
Добър апитит.