Още български съкровища


Рогозенското съкровище се съхранява в специална зала в Регионалния исторически музей във Враца. Състои се от 165 сребърни съда, украсен с позлата. На плавателните съдове са представени множество митологични сцени. Смята се, че съкровището датира от IV в. Пр. Хр. И е събрано от поколения тракийски царе. В Врачанския музей са представени и златна корона и златни обеци, намерени в Могиланската могила, датиращи от IV в. Пр. Хр. Могиланското
съкровище се състои и от сребърна възглавница, кана и приложения.
Златната маска на тракийския цар Терес е открита през 2004 г. в Долината на тракийските царе, в могила Светица. Маската тежи 673 грама и е изработена от дебела златна калай. Златната маска може да се види в Археологическия музей в София. В музея са представени и други артефакти, открити в могилата - оръжие, стрели и златен печат. Златната маска и пръстенът с печати са
уникални артефакти, датиращи от V в. Пр. Хр.рез 1974 г. близо до Борово, Русенска област, е открито златно съкровище, състоящо се от пет съда - сребърна чиния със златна украса, сребърна кана с Дионис и три ритона. Съдовете са украсени с култови фигури и зооморфни форми. Те са принадлежали на цар Котис І (383 - 359 г. пр. Хр.) И произхождат от град Беос. Тракийското съкровище датира от IV в. Пр. Хр. Боровското съкровище се съхранява в Националния исторически музей, но негово копие може да се види и в Регионалния исторически музей в Русе.
Съкровището в Летница е открито през 1963 г. в град Летница, област Ловеч. Съкровището се състои от малки сребърни изделия, използвани за украса, като някои от тях имат златни накити. Части от аксесоари за коне са били намерени в непосредствена близост до него. Особено интересни са малките плочи с илюстрации, които показват делата на героите им. Съкровището се съхранява в Националния исторически музей в София.
Съкровището Луковит е открито през 1953 г. То се състои от около 200 артикула събрани в голям, ритуално заровен керамичен съд. Те са съдове и елементи от аксесоари за коне, изработени от сребро, сребро със златни декорации и желязо. Сред най-интересните артефакти сред намерените в съкровището статии са късите чаши, каничките и гарнитурите от дърво за глава на аксесоари за кон. В заявките могат да се видят изображения на конници, животни - лъв, куче, елен и др. Смята се, че погребването на съкровището е станало в края на IV в. И началото на ІІІ в. Пр. Хр. Съкровището може да се види в Археологическия музей в София.
Рогозенското съкровище се съхранява в специална зала в Регионалния исторически музей във Враца. Състои се от 165 сребърни съда, украсен с позлата. На тях са представени множество митологични сцени. Смята се, че съкровището датира от IV в. Пр. Хр. И е събрано от поколения тракийски царе. В Врачанския музей са представени и златна корона и златни обеци, намерени в Могилино, датиращи от IV в. Пр. Хр. Могиланското съкровище се състои и от сребърна възглавница, кана и още аксесоари.Златната маска на тракийския цар Терес е открита през 2004 г. в Долината на тракийските царе, в могила Светица. Маската тежи 673 грама и е изработена от дебела златна калай. Златната маска може да се види в Археологическия музей в София. В музея са представени и други артефакти, открити в могилата - оръжие, стрели и златен печат. Златната маска и пръстенът с печати са уникални артефакти, датиращи от V в. Пр. Хр.