Секцио или нормално раждане


Здравейте,
Днес ще поговоря малко за видовете раждания и ще разгранича двете понятия, за да се разбере точно разликата. 
На първо място двете раждания са съвсем различни, едното е операция, а другото е съвсем нормално излизане през родовия канал. И двата вида раждане не са никак леки, имат както плюсове така и минуси. Някои раждат нормално, други избират секцио, защото се налага. 
Аз
лично родих нормално въпреки че ме беше много страх реших да се пробвам. Е когато дойде деня и ме приеха тъй като преносих, и трябваше да ме пуснат на системи за да предизвикат раждането, ми беше супер стресов момент не знаех какво да очаквам. Ревеше ми се постоянно. Няма да лъжа че много боли, но има опция за тези които имат по нисък праг на болката като мен. Аз поисках епидурална упойка, и се родих аз с нея. Абсолютно никаква болка не усетих,
въпреки че преди това се мъчих доста и много ме болеше. Всичко стана много бързо, след като ми сложиха упойката, за няма и 40 мин. родих. Няма нищо по-естествено и хубаво от това да родиш нормално, особено ако има такива облекчаващи методи. Ако имам второ дете пак бих избрала да родя по този начин. Не се страхувайте бъдещи мамита, видите ли детето всичко минава. На втория час вече се бях раздвижила и все едно не бях раждала. 
Другият вид раждане секциото е оперативната намеса на лекарите, но освен по медицински причини, някои избират този метод защото ги е страх от нормалното раждане. Това не значи че тези които раждат секцио са по-малко майки, напротив те търпят доста по-големи болки и за по-дълъг период. Самото раздвижване след секциото е трудно, отделно и кърмата при някои не слиза веднага. Стреса определено е доста по-голям. Има случаи в които е по-добре да се избере секцио по медицински причини, защото или бебето не е за станало в изходна позиция или има други причини да се стигне до операция. 
В последно време лекарите съветват родилките да раждат секцио, защото е по-лесно и бързо за тях и защото им се плаща в повечето случаи. На повечето родилки се казва че са с тесен таз, че бебето е много голямо, че има опасност да излезе по-трудно. Но далеч не е така, имам позната, която е дребнички роди 3 деца нормално и то все по 4 КГ. Това не е критерий по който трябва да се водите,при избора на раждане. 
Едно време нашите баби са раждали по две три деца без упойки и без лекарства. В днешно време всичко е много улеснено за младите майки. Така че аз ви съветвам да мислите добре, защото никак не е лесно, особено ако нямате и кой да ви помага след секциото. Мислете за детето си и как вие ще можете да го обгрижвате а не някой друг и вас да гледа и бебето. 
И в двата вида раждане има и плюсове и минуси. Избирайте мъдро и мислете че най-хубаво тепърва предстои. 
Най-прекрасното чувство е да гушнете бебето си!! 
Поздрави С. Х.