тортата на баба
тортата на баба


Това е поредната рецепта заимствана от италианските ми приятели.Влюбих се в него още щом го опитах и веднага отидох да помоля хазайката за рецептата.Писала съм занея в предишните ми публикации,невероятна жена и голяма кулинарка.
Повечето от рецептите ,които си донесох от любимата ми Италия са взети от нея,хиляди благодарности.

необходими продукти

За тестото:
3 яйца размер
Л
150гр.захар може да се използва и кафява випрос на избор и вкус аз използвах обикновена бяа захар.
120гр.олио слънчогледово 
ванилия
1/2п.бакпулвер
580гр.брашно
за крема
750млл.прясно мляко
кора от лимон
3яйца
6с.лж.захар
6супени лъжици брашно

за поръсване
40гр.кедрови ядки
пудра
захар

Пурво се приготвя крема.Към прясното мляко,което е на котлона и ври се прибавя при непрекъснато бъркане сместа от брашно захар и  яйца,които са разбити предварително с бъркалка телена за яйца и палачинки.

за тестото

В голяма купа се разбиват трите яйца и захарта,олиото,бакпулвера и малко по малко брашното.
Меси се меко тесто.Оставя се да почива за малко да речем за около един час или час и половина.
След това се взема внимателно и се слага върху хартия за печене за да не залепне за дъното на тавата.
Тавата трябва да е кръгла с диаметър около двадесет и пет или двадесет и шест..
Слага се в тава половината от тестото върху него се изсипва крема,който е предварително еко изстуден.
Отгоре се сага останалото тесто,което е предварително разточено на не много тънка кора ,краищата се защипват за да не се отвори при печене,защото ще изтече крема и ще залепне по стените на тавата или формата която използвате за да изпечете сладкиша.
Всичко това се поръсва с филираните  кедрови ядки и се пече на умерена не много силна фурна около 180 градуса за около тридесет четиридесет минути или до готовност,докато отгоре леко се зачерви и добие златист загар.
Ако го дърйите по дълго време във фурната ще изсъхне и ще стане твърд и прекалено ронлив,а трябва да е мек и сочен,а от вътре кремообразен.
Оставя се да се охлади много добре преди да се консумира,колкото повече стои по хубав и  сочен става.
Жела я ви приятен апетит.