Правилният начин за общуване между родител и дете


Много от нас си мислят, че това е лесна задача, други пък - че е доста трудна. Истината е, че всъщност няма нищо трудно в това да се разбираш добре с детето си, стига да умееш да говориш на правилния език с него! Отговорът на загадката е изключително прост.
Има няколко основни правила, които трябва да се спазват, за да постигнем добър резултат.
Правило 1: Никога не изпадай в нервни
изблици за нещо дребно. По този начин не вредиш само на себе си, но и на детето. Има много голяма вероятност то да приучи, че в напрегната ситуация се реагира така и впоследствие и в живота да реагира нетрезво в такива моменти. Всичко трябва да е спокойно изговорено и обяснено до дълбочина. Ако детето е направило нещо нередно, със сигурност наказанието няма да го научи на нищо друго, освен на инат. И следващия път ще бъде още по-страшно! Та,
добре е да се задават въпроси като : "Мислиш ли, че постъпи добре?", "Това според теб така ли се прави? " и според отговора на детето да се изходи към правилната посока. Родителят е пътеводна светлина, а не стожер.
Правило 2: Никога не изисквай прекалено много от детето си и винаги му давай свобода. Нека то само покаже качествата и възможностите си. Едно дете, което е постоянно притискано от родителите си, има много голяма вероятност с подрастването да развие чувство за малоценност и да се затвори в себе си. Да бъде тъжно и самотно дете. Нека самото то се почувства силно и можещо, благодарение на ежедневни мънички похвали от родителите, разбира се. То ще им повярва и ще постигне много повече, вярвайте ми! Ако постоянно му се казва "много си малък за това", "как пък другите могат, а ти не", "ти си лошо дете", то тогава връзката е обречена на провал и има голяма вероятност детето да е "лентяй" и занапред. Така че, да.. Малките похвали са важни, трябва да вярвате на детето си безусловно!
И на последно място, но не по важност - Правило 3: Добри взаимоотношения между родителите. Знам, че е трудно да се каже, но все пак това може да се получи доста добре. Ясно е на всички, че таткото винаги е уморен от работа, а мама "не прави нищо по цял ден". Дрънкат се за яденето, дрънкат се за това кой е забравил да зареди колата, и още куп идиотски неща и битовизми. А детето? Ами то не е длъжно да ви слуша простотиите, а и не трябва. Винаги има начин да се разберете не в негово присъствие или просто да се научите да се справяте с тези дребни на вид неща по друг начин, вместо да си повишавате тон един на друг, и използвате какви ли не епитети. Вярвате или не, отношението на детето към света и към любовта като цяло, се основава точно на тази връзка. За него вие сте най-важните хора. За да расте в здраво взаимодействие с околните, то взима вашия пример като основен модел за подражание и го пази като тайно ключе през целия си живот. Поддържайте семейното огнище, за да здрави връзките между вас, децата ви и целия свят.