Отговорността да имаш домашен любимец


 Все повече хора чувам да казват, че ще си вземат домашен любимец. Някои куче, други котка, трети рибки и т.н. Някои заради децата, други за разплод, трети просто така... 
 Малко хора осъзнават на какво ни учи домашният любимец и какви отговорности получаваме с него. Също така и не са много хората които не се интересуват от това какви грижи трябва да полагат за животинчето. 
 Днес ще ви опиша грижите по
едно куче и аквариумни рибки. 
 Да имаш куче означава сутрин и вечер да го разхождаш не само заради хигиенни навици, но и защото имат нужда от разходки( за всяка порода интензитета на разходки е различен), а и да не забравяме, че самата разходка предпазва животното от редица заболявания най- вече на костите. Чрез разхождане на кучето то пили своите нокти, но много често само задните, за това се налага предните лапи да се
проверяват веднъж месечно за нокти и при необходимост да се режат. С изкарването навън идват и рисковете за здравето на кучето: бълхи, кърлежи и отрови. Поради тази причина трябва да се вземат мерки. Външно обезпаразитяване за борба с паразитите и да сме особенно внимателни да не изяде нещо което може да е заплаха за здравето. На никого не му е приятно както си върви да настъпи изпражнение оставено от домашният ни любимец, за това Моля почиствайте след него. 
 Вътрешното обезпаразитяване също не трябва да се пропуска. 
 Ваксините също не са за подценяване. Както и при нас хората така и при животните има опасни болести които не са за пренебрегване с поставянето на ваксините предпазваме животното от тях. 
 Редовни прегледи при ветеринар, не само заради самото животно, но и заради здравето на самите вас. 
  Ако имате женско куче и решите да го заплодите имайте предвид, че това удвоява вашите грижи към него. Редовни консултации с лекуващият ветеринар, специална храна за бремени и кърмещи животни, витамини за подсилване на организма и да не забравяме подготовката на родилното. „ Е, нали е куче ще се справи и без тези неща, уличните как раждат” да ама не, първо уличните са с по краткотраен живот. Второ разнасят болести и прочие. И трето са свикнали сами, докато вашият любимец ви обича и пази и разчита на вас. Да не говорим, че една бременност или раждане винаги носят рискове за живота на което и да живо същество.
 Следват грижа за най- малките, захранване, вътрешно и външно обезпаразитяване, витамини. Тук мисля че е момента и да спомена за храната. Всяка порода и възраст на животното изискват определен тип храна и определено количество, има породи, които са лакоми и никога не им стига, но това води своите рискове за здравето му.
 Със сигурност пропускам не малко неща свързани с кучетата, но мисля че това е най- важното. 
 Аквариумни рибки. Те може би са най- лесни за отглеждане, но и те си имат своите особенности. Например: пречиствателна, нагревател, лампа, кислород, лекарства, храна. Следкато сте закупили всичко това и сте го подготвили за вашите рибки е важно да знаете, че водата трябва да е преварена и да се постави лекарство. Следва поставянето на рибките. Трябва да се внимава да не се стресират, заради температурната разлика и смяната на средата. Веднъж в месеца трябва да се изкарват рибките и да се почиства всичко в аквариума, самият аквариум и водата да се сменя. Размножаването също има своите особенности за всеки вид рибка. И последно, но не и по важност, внимавайте какви рибки избирате за своя аквариум. Има живоротки( които се гледат най-лесно, хайверни и канибали, такаче трябва да подбирате внимателно обитателите на вашият воден рай.
 Наличието на домашен лпбимец, какъвто и да е той, носи със себе си много радост, грижи и незабравими спомени. Учи ни да бъдем всеотдайни, грижовни и по- добри. Според мен с решението да си вземем домашен любимец трябва да обмислим внимателно какъв точно да е. Да се информираме за грижите които трябва да полагаме за него. Да преценим колко от времето си можем да отделяме и дали ще можем да му дадем необходимите грижи, внимание и любов.