Що е то енергиен вампир и как да се справим с него


Енергийните вампири са хора, които изпиват нашата позитивна енергия. Това е начина им да се хранят. След срещата с такъв човек се чувстваш като изцеден лимон. Изпадаш в състояние на стрес и тревожност без да има обективна причина за това.
Отнемането на енергията се случва в пряк или косвен контакт с човека "вампир". Дори едноминутен разговор по телефона може да го нахрани. Той ще се свърже с жертвата дори и с на вид безобидна тема
или въпрос и ще изсмуче енергията.
Енергйните вампири са недоволни, вечно оплакващи се, вечно мрачни. Винаги намират някой, който да ги изслуша и по този начин се зареждат, а в душата на човека отсреща остават чувство на пълна психическа разруха и невероятна умора.
Важно е да се отбележи, че енергийните вампири правят това както съзнателно, така и несъзнателно. Всъщност сред тях може да има и добри хора. Това може да бъде
всеки от вашето обкръжение - семейство, приятели, шеф, колеги, ако щете и напълно непознат човек, който ви е спрял, за да пита нещо.
Енергийните вибрации са мисли и думи, който имат силата да влияят на емоционалното състояние както на нас, така и на другите хора.
Отличават се основно няколко вида енергийни вампири:
1. Приказливият вампир
Егото му е до небето. Той няма намерение да изслушва никой и счита, че няма време за губене в това. Използва семейството и приятелите си за публика на безкрайните си монолози.

2. Безпомощният вампир
Това са енергийните вампири, вечно оплакващи се от това колко нещастен е живота им и как не им върви в нищо, с което се захванат. Те живеят с чувството за малоценност и се хранят предимно от това да споделят неволите си със семейство или приятели. След контакт с такъв вампир, имаш усещането, че неговите проблеми са и твои, чувстваш се нещастен и опустошен.

3. Доминаторът
Този вампир поддържа приятелски отношения, като крие истинските си намерения. Той се храни с енергията на жертвата, без да дава нищо в замяна. Той ще ти дава съвети как да се справяш с проблемите си и ще е винаги насреща, а всъщност това си е чиста манипулация, за да постигне целите си.

3. Следователят
Това е дразнещият перфекционист. Той поставя под въпрос всичко и всеки. Колкото повече спориш с него и се опитваш да обориш мнението му, толкова повече енергия му даваш. Той винаги е прав!

Трудно е да се познаят енергийните вампири, защото често това са много добри и мили хора, които всъщност изобщо нямат представа, че са такива. За да познаеш такъв вампир, едно от основните неща е да следиш промяната в настроението си. Ако след среща или разговор с такъв човек не се чувствате добре психически и физически, то определено си имате работа с "вампир".

Тук идва и въпроса "Как да ги избегнем?".
В някои случаи е много трудно, защото това може да бъде член от семейството, вашия шеф или някой колега, с който работите ежедневно.
Трябва да се поставят ясни граници, да говорите ясно и открито за това, което не ви харесва. Енергийният вампир няма сила да разбие тази защита.
Друг начин е просто да се отдръпнем от такива хора, дори това да означава напускане на работа или прекратяване на приятелство. Не трябва да се толерират хора, които те карат да се чувстваш нещастен по една или друга причина.
Ако наистина познаете в лицето на някой ваш познат "вампир", помага и кръстосването на ръце или крака по време на разговора.
Успех на всички със справянето с "токсичните хора"!