Как доброто се връща и ни прави щастливи


Чудели ли сте се защо почти никога хората, на които сме сторили някаква добрина, не ни отвръщат със същото? И колко разочаровани сме били от това. Дори и наранени. Никак не бива да страдаме, обаче, а да знаем, че има друга зависимост между делата ни и последствията от тях. Те никога не са реципрочни, а просто са "предай нататък".

Как се движи добрината, преди да дойде при нас? Направи добро и го хвърли в реката, гласи
една наша поговорка. Народът дообяснява сентенцията така:

Направи едно добро дело и го хвърли в реката зад гърба си. Забрави за него. Добрината ще плува и ще се носи по водата. От малката река ще се влее в голямата. Ще поплува назад-напред и по нея. Може да поспре запречена на някое клонче или да се завърти покрай някоя скала или камък. Течението ще я носи все повече и повече към по-голямата вода. Ще се влее в морето. Ще плува по
вълните, може да обиколи и чужди брегове. В някой жарък ден слънцето ще напече водата и доброто като пара ще стигне в пухкав бял облак. Ще се понесе облакът над земята. Ще се вдига нависоко, ще се събере и с други облаци. И някой ден, когато много натежи, под формата на капки дъжд това същото добро, сторено от теб, ще завали и ще падне върху главата ти. Точно, когато най не го чакаш. Тези просто думи рисуват една от Вселенските закономерности.

Замислете си и сами ще откриете толкова много примери от личния си живот. Случвало ли ви се е, когато сте били в най-голяма нужда от помощ, изневиделица да срещнете случаен човек или да се озовете на случайно място и тези случайности да ви помогнат? Тогава сме умирали от щастие и сме благославяли всички сили над нас, благодарейки им за помощта.  Тази помощ обаче не е съвсем свише. Това са нашите собствени дела, върнали се чрез други хора и непознати личности. Странни са всички тези взаимовръзки, но за да бъдем щастливи и да се радваме на щастлив живот трябва да ги знаем.

Затова - правете добри дела и никога не очаквайте нищо. Не живейте с нагласата, че хората, към които сте били добри, трябва да ви бъдат благодарни и да ви отвърнат със същото. И не страдайте от това, че не го правят.  Напротив! Живейте с очакването, че всичко хубаво, сторено от вас ще дойде точно, когато ви потрябва и ще ви помогне да направите точно това, от което имате нужда.