Трети Март


Трети март означава отговорност към историята, съвременността и бъдещето на България. За нас, българите,

3-ти март 1878 г. е въплъщение на едно ново начало – онази Трета България, на която историята е отредила да се намира на кръстопът между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където се преплитат интересите на великите сили.

background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial;">На този ден милиони български знамена ще бъдат развяти в поклон на героите дали живота си за свободата на родината си, за свободата на народа ни. Развяваме българското знаме днес, в чест на вчерашна и утрешна Свободна България.

А колко от Вас, ще се запитат, какво всъщност символизира българския трибагреник? Защо точно тези три цвята са избрани да бъдат в нашето знаме? Какво символизират цветовете в него? На какво е символ трикольора ни? Дали е символ на чест и достойнство или на война и на потъпкани милион човешки съдби?

Днес все по рядко се замисляме върху тези и подобни въпроси. Днес все по рядко влагаме символика върху думите и действията си...

Всеки цвят от нашия трибагреник има своето значение. Никой нищо не прави без идея, без замисъл, без да ‘инвестира’ в неговото си начинание. Така е, така е било и така и ще бъде... Така е било и със знамето ни. Историята разказва за конската опашка - символ на древните българи. А по време на османското робство байраците на нашите чети са били бяло-зелени, бяло-червени, червено-зелени... но все с тези три цвята. Тези три цвята залягат и в знамето ни, националния флаг, одобрен в днешния му вид – бяло-зелено-червено от 1879 година. Със сигурност точно тези три цвят, както и подредбата им не са случайни... Но какво символизират?

Бяло-зелено-червено...

Бяло, зелено, червено –
три разлюлени вълни,
бяло, зелено, червено
знаме над мене звъни

По-големите от нас/ от вас сигурно помнят тази песничка от началните си години в училище от едно време... А още по-големите помнят, че в училище някой някога им е разказвал и за значението на бялото, зеленото и червеното в нашия трикольор. Защо са точно тези три цвята? По техни спомени едно време са ги учели така:

Бялото е символ на чистотата и надеждата,

Зеленото символизира хубавата ни природа,

Червеното в знамето ни е пропитата кръв в земите ни.

Това са спомени на по-възрастните. Децата и тинейджърите в днешно време изобщо не подозират какво означават цветовете в нашия трибагреник. Даже и голяма част от майките на децата и тинейдръжите не знаят. Има само спомени на някои по-паметливи родители, баби и дядовци. За жалост, но съм убедена, че не малко преподаватели в училищата не знаят, че да кажат на децата ни...

Какво означават цветовете в националното ни знаме? Въпрос, толкова простичък, а в същото време толкова съществен и интересен. По този въпрос и интернет не знае кой знае колко.

Открива се информация в няколко интернет-сайтове, всички с едно и също съдържание, ето и няколко пасажа от тях:

Българското знаме е съставено от бял, зелен и червен цвят, разположени съответно хоризонтално един под друг. Знамето ни е такова официално от 1879 година, когато е прието за знаме на Княжество България на учредителното събрание. Предложено и одобрено е но без да бъде ясно определено какво точно би трябвало да символизира. И до днес няма единодушие какво означава всеки цвят в знамето и разположението им. Но нека първо да докажем, че този вид на знамето не е случайност. През целия период на Османското робство байраците на Българските чети и хайдушки дружини са съставени основно и само от три цвята. Сещаме се кои са те. Знамената са били ту зелено-бели, ту червено-бели, ту само зелени, ту червено-зелени, а в някои случаи са съдържали и трите споменати цвята. Пръв Георги Раковски обръща внимание на това какво трябва да бъде знамето на свободна България. Великия наш националист и пръв идеолог на организираната ни революционна борба за национално освобождение, казва че задължително Българското знаме трябва да се състои от бял, зелен и червен цвят.

Как той стига до този извод? Като се запознава със същността на своя народ и неговия произход.

Трите цвята символизират трите основни съсловия на обществото. Така е при всички индоирански народи - трите цвята символизират едно и също.

Бяло- духовенство, зелено- работници, червено- войници.

Трите цвята са разположени хоризонтално и не е случайно. Те символизират разделението на тези съсловия и тяхната разлика в йерархично отношение. На първо място в Българския флаг е поставен белия цвят- символ на духа, мира и свободата и не случайно е поставено на първо място след Освобождението. В бойните знамена то по – малко присъства или червеното е на първо място. Зеленото се свързва с нашата природа – със зелените ни гори и полета. Макар и войнствен по принуда, но по същност миролюбив народ сме оставили червеното да стои най-отдолу на нашето знаме. Червеното е символ на кръвта на загиналите за свободата на родината ни герои.Интересно е че във време на война, Българското знаме се обръща на обратно, т. е. с червения цвят най-отгоре. Така нашия флаг се превръща наистина в един символ на нашата национална идентичност, древен произход и народностна мощ.

Ще завърша с един интересен факт. Астронавти от НАСА са запечатали наистина вълнуващи мигове от красотата на Земята от перспективата на Космоса, тук идва интересния момент, светлините които са уловили, са в цветовете на българския трибагреник.

Нека бъдем горди и с чест да носим българското в себе си, не само на празници, а и в делници...!

ЧЕСТИТА 140 ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!