Венеция - романтична приказка


Днес ще ви разходя из града на романтиката - Венеция.

 Венеция е град в Североизточна Италия, пристанище на Адриатическо море. Градът е урбанистична перла изникнала от водата на Веницианската лагуна, винаги е очаровал целия свят със своите величествени дворци, романтични канали и красиви площади. 
size="4"> Венеция е един добър избор за романтична ваканция. Обсипана е с много цветове, красиви кътчета, традиционни италиянски ресторанти и разбира се не на последно място е предвижването по вода. Тук във Венеция е тихо, уличките са тесни, единствените моторни средства са лодките, понеже "улиците" на града са всъщност каналите. Най - прочутият транспорт е разходка по каналите с гондола. Това е несравнимо
удоволствие.
Градът е пълен с малки магазинчета, и ресторантчета. По пътя към известният площад Сан Марко може да се разходите и разгледате магазинчетата, да опитате от традиционната кухня и да се снимате. Красивите кътчета и богатата архитектура задължават да бъдат документирани и съхранени чрез снимки. Любовта ухае във всяко едно кътче от този град.
 Една от най -ярките забележителности е  Площад Сан Марко. Това е основният площад - сърцето на Венеция. Местните го наричат "La Piazza" - Площадът. Площадът е заобиколен от красиви сгради, дворци, църкви, кафенета. Най - внушителна от които е базиликата "Сан Марко".  Това е катедралната църква на Венеция, най - известната църква в града и един от най - известните примери за византийска архитектура.
Други символи на площада са статуята на Лъва Сан Марко и статуята на Свети Теодор. Тук може да видите и мостът на въздишките - наричан така от предположението, че затворниците въздишали, щом поглеждали красивата Венеция, преди да бъдат отведени в килиите си.
 В близост до площада се намира Дворецът на дожите. Дворецът на дожите е безпорно най - впечатляващата сграда във Венеция. През годините сградата е изпълнявала три главни роли - Дворец на дожите, седалище на правителството и съдебна палата. 
За финал на нашата разходка можем да посетим много музеи, да пазаруваме на красивите пазари и да хапнем пица в някоя близка пицария. 
Това не изчерпва забележителностите, трябва доста време да бъдат описани и посетени. Едно е сигурно Венеция никога не би ви разочаровала, даже напротив тя омагьосва.