Родопите


Родопите е най-обширната планина в България, а населените места свързани с планината са Смолян, Чепеларе, Момчиловци, Бачково, Девин и др. Най-популярни места в Родопите са ски-курортите: Пампорово, Цигов чарк, Чепеларе. Аз например с моетото семейство всяка година посещавам Пампорово. Това е един изключително красив курорт за любителите на зимните спортове. През зимния сезон в Пампорово могат да се срещнат посетители от цял свят, защото пистите
са много добре обработени, освтени, като дават възможност и за нощтно каране. Моята дъщеря именно в Пампорово успя да се научи да кара ски и вече е почти майстор на спорта ;). Препоръчвам това чудно място на всеки, защото там наистина можете да се почувствате за известно време като в зимна приказка през! Не е за испускане и през летния сезон, приказната зеленина, чистият въздух и като цяло красотата, на която може да се насладите.
Родопите
е известна и със свойте минерални бани. Също така посетителите й могат да се запознаят с уникално красивите местности: Юндола, Триградско ждрело, Чудните Мостове,Белинташ и др. Не са за подценяване и пещерите Снежанка, Дяволското гърло и Ягодинската пещера. Те трябва да се видят задължително, за да се види, какви чудеса може да сътвори майката природа. 
Освен всичко написано дотук, няма как да пропусна, да напиша няколко думи и за едно малко, китно селце намиращо се в Западните Родопи на име Лещен. Село Лещен е на  7 км. от с. Гърмен и на 14,5 км. от Гоце Делчев. Тук се предлагат много красиви къщи за гости, в които може да се отседне и да се бъде изкарана наистина една невероятна почивка. Мястото е тихо и спокойно и може да се посещава както лятото, така и зимата.
Родопите е чудо на природата и трябва да се види задължително!