25.8 C
София
четвъртък, юли 25, 2024

50 години затвор грозят „краля на криптото“ Сам Банкман-Фрийд

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Сам Банкман-Фрид, бившият милиардер и сочен за криптовалутен гений, ще бъде осъден в четвъртък (28 март) за кражба на 8 млрд. долара (14.66 млрд. лева) от клиентите на основаната от него вече фалирала борса FTX, предава Reuters.

32-годишният Банкман-Фрид е изправен пред перспективата да прекара десетилетия зад решетките, след като през ноември съдебно жури го призна за виновен по седем обвинения в измама и конспирация. 

Той е изправен пред законовия максимум от 110 години, но вероятно ще получи по-малко. Прокурорите искат присъда от 40 до 50 години затвор за това, което според тях е една от най-големите финансови измами в историята на САЩ.

Възпитаник на Масачузетския технологичен институт, Банкман-Фрид се възползва от бума в стойността на Bitcoin и други дигитални активи и според списание Forbes преди да навърши 30 години е натрупал нетна стойност от 26 милиарда долара. Банкман-Фрид става известен с небрежната си къдрава коса и ангажираността си с движението, известно като „ефективен алтруизъм“, което насърчава талантливите млади хора да се съсредоточат върху печеленето на пари и раздаването им за благородни каузи.

Той е един от най-големите спонсори на кандидати и каузи на Демократическата партия преди междинните избори в САЩ през 2022 г. Но според прокурорите отговорният имидж, който е култивирал, е прикривал дългогодишното му присвояване на средства от клиенти. По време на съдебния процес трима от бившите му близки сътрудници свидетелстват, че той им е наредил да използват средствата на клиентите на FTX, за да покрият загубите в неговия хедж фонд, фокусиран върху крипто, Alameda Research. Банкман-Фрид свидетелства в своя защита, че е допуснал грешки, като например не е внедрил екип за управление на риска, но отрича да е възнамерявал да измами някого или да открадне парите на клиентите.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img