25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

АКФ: Нотариуса не е бил сътрудник на МВР, МВР е било сътрудник на Нотариуса

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

„Имаме доказателства като снимка на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, които го свързват с кръга „Осемте джуджета“ – не говорим за доказателства, че става въпрос за нерегламентирана и незаконна дейност. И за градския прокурор на София излизат доказателства за връзки с Петьо Еврото. И в двата случая те остават на постовете си, не ми се струва резонно да говорим за конфликт на интереси.“
 
Това заяви в ефира на БНТ старшият правен експерт на „Антикорупционния фонд“ адвокат Андрей Янкулов, с уточнение – защо градският прокурор не каза публично за Еврото, за да си състави обществото мнение относно нивото на свързаност.

Относно това бил ли е Мартин Божанов-Нотариуса сътрудник на МВР или всъщност е обратното, адвокат Янкулов отбеляза, че по-важното е да се установи категорично – Божанов ли е печелил от МВР или обратното. „Правени ли са справки от полицаи в информационната система на МВР в полза на Божанов – нека отговори МВР, дали на открито или закрито заседание на Временната парламентарна комисия“, настоя Янкулов. Трябва да има адекватни отговори, категоричен бе той: „Едно птиче ми каза“: Нотариуса е бил сътрудник на МВР от 2005 г.

Относно жената на Мартин Божанов и службата й в МВР Янкулов поиска да се разбере кой е извършил и какви са проверките, които са позволили назначението ѝ в ГДБОП, а по-късно чак било установено, че имало несъответствия по отношение на декларираното от нея материално състояние и фактическото състояние.

„Следствената тайна е много удобен инструмент да се поднася информация както държавното обвинение и МВР искат“, подчерта правозащитникът. По думите му претърсване на т.нар. SS клуб е имало чак когато лицето на АКФ Николай Стайков говори за този клуб в телевизионен ефир – „иначе и досега сигурно нямаше да го има (това претърсване)“, отбеляза юристът.

В заключение Янкулов поясни, че не мисли за постове като правосъден министър и главен прокурор.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img