19.8 C
София
вторник, май 28, 2024

„Алфа рисърч“: ГЕРБ води с 8% за изборите, а ПП-ДБ губят 200 хил. гласа

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Три са факторите, които ще влияят върху нагласите за предстоящите избори за национален и за европейски парламент. Първият е изключително сгъстеният цикъл на изборите за Народно събрание, което води до кратък хоризонт и по-бърз край, вторият фактор е скандалите преди, по време и след ротацията. И третият е таймингът – началото на лятото.

Това заяви в „Тази сутрин“ по bTV Боряна Димитрова от социологическата агенция „Алфа рисърч“. Според нея националните избори ще теглят европейските независимо, че част от българите, които живеят в чужбина, няма да имат право да гласуват за европейски парламент – например в САЩ, Великобритания, Турция. Там ще гласуват само за национален парламент. 

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" КАДЪР: БИ ТИ ВИ
Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ КАДЪР: БИ ТИ ВИ

„Очаквам активността за европейските избори да е близка, но малко по-слаба от тази за национален парламент“, допълни Димитрова.  

Според последното проучване на „Алфа рисърч“ нагласите, с които се влиза в кампания са:

ГЕРБ-СДС – 25,4%

ПП-ДБ – 17,5%

ДПС – 14,9%

„Възраждане“ – 14,6%

БСП – 8,56%

ИТН – 5,2%

„ГЕРБ са фаворит във вота, ще търсят реванш в София. ПП-ДБ губят 200 хил. гласа, които се разпиляват към „Възраждане“, ИТН и ГЕРБ. Те са като донор на тези формации. ДПС е силно мобилизирана, подобна е ситуацията и при „Възраждане“. ДПС няма конкурент в нишата си избиратели. При „Възраждане“ има интересна динамика – привлича гласове от други партии. Има една част от гласуващите, която се движи в общ кръг – „Възраждане“, ИТН и „Солидарна България“, ще видим как ще се разпределят.

Интересен е и трендът на „Синя България“. ИТН са в лек възходящ тренд. Сегашната ситуация в левия сектор много напомня на станалото в десния преди години, обясни Боряна Димитрова. 

За европейските избори нагласите са:

ГЕРБ-СДС – 25,1%

ПП-ДБ – 18,5%

„Възраждане“ – 14,8%

ДПС – 14,4%

БСП – 8%

ИТН – 4,8%.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img