33.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

България потъна в скръб след смъртта на патриарх Неофит

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

България потъна в скръб – Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит почина на 78-годишна възраст. Тъжната вест бе съобщена късно снощи. Днес в ранния следобед се очаква извънредно заседание на Светия синод. Духовниците трябва да решат официално къде да бъде опелото, поклонението и погребението пред Негово Светейшество. Погребението най-вероятно ще се състои в Троянския манастир.

Белоградчишкият епископ Поликарп и главният секретар на Светия синод Мелнишкият епископ Герасим снощи прочетоха пред медиите официалното съобщение на БПЦ-БП за кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит: 

„На 13 март 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в 22:22 ч., вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния български патриарх Кирил“, се посочваше в официалното съобщение на  Българската православна църква – Българска патриаршия за кончината на патриарх Неофит.

Извънредно заседание на Синода и поклонение пред патриарха

На това извънредно заседание на Светия синод, което по последна информация вероятно ще започне в 14:00 ч., се очаква да бъде определена официално датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На сградата на Синодалната палата е спуснато черно траурно знаме, траурно биха камбаните на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където също е спуснато траурно знаме. 

Междувременно стана ясно, че тленните останки на патриарха ще бъдат положени още днес за поклонение в църквата „Света Марина“ в София. Това съобщи пред БНТ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. „Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на патриарха. В „Света Марина“, митрополитският храм, ще се положи днес тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е свързан с тази светица“, заяви митрополитът. 

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img