20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Банкноти с лика на крал Чарлз влизат в обращение от 2024 г.

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Първите банкноти с образа на крал Чарлз III ще влязат в обращение до средата на 2024 г., съобщи Английската централна банка и представи дизайна им, цитирана от АФП.

„Портретът на краля ще се появи върху съществуващите дизайни на четирите полимерни банкноти (5, 10, 20 и 50 паунда), без да има други промени в съществуващите дизайни“, заяви централната банка.

„Образът на Краля ще се появи на лицевата страна на банкнотите, както и като камео в прозрачния защитен прозорец.“

74-годишният Чарлз стана крал след смъртта на майка си кралица Елизабет II през септември.

Първите монети с неговия образ влязоха в обращение по-рано този месец.

Новите банкноти са с гравиран портрет на Чарлз, базиран на снимка, притежавана от кралското семейство и предоставена през 2013 г., съобщиха за АФП от Английската централна банка.

Дизайнът беше „финализиран през последните месеци“ и одобрен от краля, отбеляза тя. Банкнотите ще се произвеждат масово от първата половина на 2023 г.

Сегашните полимерни банкноти с портрета на кралицата ще останат законно платежно средство, което може да продължи да се използва.

Новите банкноти ще бъдат отпечатани само за да заменят износените си предшественици и да отговорят на евентуално цялостно нарастване на търсенето, заяви централната банка.

Това означава, че от средата на 2024 г. нататък банкнотите, на които са изобразени двамата монарси, ще бъдат в съвместно обращение.

„Много съм горд, че банката публикува дизайна на новите ни банкноти, които ще носят портрета на крал Чарлз III“, заяви в изявление нейният управител Андрю Бейли.

„Това е значим момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, който се появява на нашите банкноти“.

Източник: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img